Grafeen maakt tandvullingen 200 keer sterker​

04-12-2015 12:16 | Door: Fitria Jelyta

Roemeense wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effecten van grafeen op gebitscellen. Hieruit blijkt dat het lichtgewicht materiaal kan bijdragen aan de verbetering van tandvullingen.

Wetenschappers van verschillende universiteiten in Roemenië en Basseterre, een hoofdstad in de Caraïbische eilandstaat Saint Kitts en Nevis, hebben onderzoek gedaan naar de toxiciteit van grafeen op gebitscellen.

Hieruit blijkt dat grafeen oxide, een vorm van het lichtgewicht materiaal, de minst schadelijke grafeenvorm is voor de stamcellen in het gebit. Op basis van deze bevinding willen de onderzoekers grafeen inzetten om tandvullingen te verbeteren.

Volgens de wetenschappers bestaan huidige tandvullingen uit een mix van metalen materialen, zoals koper, kwik, zilver en tin, of uit een mengsel van gepoederd glas en keramisch materiaal. De onderzoekers zeggen dat traditionele metalen vullingen vaak niet sterk genoeg zijn. Door gebruik te maken van grafeen, zijn tandvullingen volgens de wetenschappers tweehonderd keer sterker dan de traditionele vullingen.

Daarnaast zouden tandvullingen van grafeen, in tegenstelling tot de metalen vullingen, bestand zijn tegen tanderosie. In een vervolgonderzoek gaan de wetenschapers de tandvullingen uit grafeen testen in het gebit. Hieruit moet blijken of de grafeenvorm veilig is voor gebruik als tandvulling. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Phys.org, Elsevier | Foto: Partha S. Sahana, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn