Dunne naald verbetert robotgestuurde hersenchirurgie

surgical instruments

07-12-2015 15:21 | Door: Fitria Jelyta

Een onderzoeker van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt een subsidie van € 713.000 om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden voor robotgestuurde hersenchirurgie.

Met de subsidie ontwikkelt Sarthak Misra van het UMCG een dunne naald die van sensoren is voorzien. Dit maakt het mogelijk om een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep, zoals bijvoorbeeld een hersentumorbiopsie, nauwkeuriger uit te voeren.

Tijdens de ingreep wordt de exacte locatie van de naald weergegeven met behulp van echoscopie. De chirurg kan vervolgens de route van de naald in 3D bepalen. In tegenstelling tot de huidige naalden is de dunne naald flexibel, waardoor het beter door weefsel manoeuvreert en gevoelig weefsel kan vermijden.

Volgens Misra moet het inbrengen van een naald in de hersenen bij een hersentumorbiopsie, zeer nauwkeurig gebeuren. De locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen is dan met behulp van MRI exact te bepalen. Een kleine beweging van het hoofd kan echter leiden tot een verschuiving van de naald, waardoor het doel wordt gemist.

Onderzoek en innovatie

Het onderzoek naar de naald voor robotgestuurde hersenchirurgie maakt deel uit van het Europese project EDEN2020, een samenwerking van acht Europese onderzoeksinstituten die door het Britse Imperial College wordt geleid.

De subsidie is vanuit het Europese programma Horizon2020 toegewezen. Dit programma steunt innovatie en onderzoek binnen de Europese Unie. 

Bekijk hieronder een video over het onderzoek naar de flexibele naald voor robotgestuurde hersenchirurgie.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen | Foto: Phalinn Ooi, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn