TNO maakt milieuvriendelijk maandverband uit klei en zetmeel

Bangladesh women

09-12-2015 18:57 | Door: Fitria Jelyta

TNO heeft een biologisch afbreekbaar maandverband uit zetmeel en klei ontwikkeld. Dit moet een milieuvriendelijke oplossing zijn voor vrouwen in gebieden met gebrek aan de hygiëneproducten.

Binnen het project Ritu werkt TNO samen met Stichting Simavi, communicatiebureau RedOrange, en Rodenburg Biopolymers aan de ontwikkeling van een comfortabel en milieuvriendelijk maandverband voor vrouwen in Bangladesh.

Volgens de initiatiefnemers begraven de meeste Bengaalse vrouwen hun maandverband. Om die reden is besloten om een hygiëneproduct te ontwikkelen dat in de bodem afbreekt. Door gebruik te maken van zetmeel, kan het consortium de antilek-laag en hechtstrips van maandverband biologisch afbreekbaar maken. In traditioneel maandverband zijn deze elementen niet biologisch afbreekbaar.

Het onderzoeksinstituut zegt een marktaandeel van 40 miljoen gebruikers te realiseren. Wanneer deze vrouwen het maandverband tien tot twintig keer per maand gebruiken, verwacht het consortium een marktvolume van 480 tot 960 miljoen stuks per jaar.

Milieu-impact en comfort

“De productie en het gebruik hebben dus een enorme impact op zowel het milieu, de economie als het comfort van de betreffende vrouwen”, zegt Monique Wekking van TNO. Naast Bangladesh, zien de initiatiefnemers mogelijkheden om het concept van het biologisch afbreekbare maandverband in landen als India en Pakistan te introduceren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: TNO | Foto: nasir khan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn