Pleister dient ibuprofen effectiever toe via de huid

ibuprofen

10-12-2015 15:34 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben een pleister ontwikkeld die de pijnstiller ibuprofen effectief via de huid kan toedienen. Dit zou kunnen leiden tot besparing op de zorgkosten.

De wetenschappers van de University of Warwick hebben samen met Medherant, een spin-off van de universiteit, een transparante pleister ontwikkeld die de pijnstiller ibuprofen via de huid toedient. De pleister heeft een pijnstillende werking van tot wel 12 uur lang.

De transparante pleister is dun en flexibel. Daarnaast stellen de onderzoekers dat de pleister veilig en comfortabel is in gebruik. In tegenstelling tot orale inname van ibuprofen, zou de pleister daarnaast effectiever werken. Volgens de onderzoekers kan dit leiden tot een aanzienlijke besparing op de zorgkosten. Naar verwachting wordt de ibuprofen-pleister binnen twee jaar op de markt gebracht.

Volgens de onderzoekers is dit de eerste pleister die het geneesmiddel via de huid in het lichaam laat doordringen. De wetenschappers zeggen dat het materiaal waarvan de pleister is gemaakt wel vijf tot tien keer zoveel geneesmiddelen kan toedienen als huidige pleisters. Zo kijken de onderzoekers naar mogelijkheden om ook andere geneesmiddelen via de transparante pleister toe te dienen.

Slimme pleisters

In een ander project hebben Amerikaanse wetenschappers een slimme, rekbare pleister ontwikkeld die geneesmiddelen in het lichaam toedient. De pleister uit hydrogel laat huidaandoeningen en wonden volgens de onderzoekers beter herstellen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Warwick, Medical News Today | Foto: Jason Rogers, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn