Hoe éénrichtingsventielen ernstige COPD effectief behandelen

11-12-2015 10:19 | Door: Aveline Bies

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen kunnen kortademigheid voorkomen door het beschadigde deel van de long af te sluiten. Deze relatief kleine ingreep boekt volgens hen grote gezondheidswinsten.

De nieuwe behandeling is afgestemd op mensen met ernstige COPD, gekenmerkt door longemfyseem. Bij longemfyseem zitten er gaten in het longweefsel waarbij het longweefsel op sommige plekken volledig is verdwenen. Hierdoor is het moeilijker om ingeademde lucht uit te ademen, wat resulteert in kortademigheid.

De nieuwe behandeling sluit het beschadigde deel van de long af waardoor het volume van de long afneemt. Dit leidt tot een afname van kortademigheid, omdat de ademhalingsspieren beter ingezet kunnen worden op een kleiner longvolume.

Door éénrichtingsventielen te plaatsen op de beschadigde delen van de long, kan de lucht uit het beschadigde deel stromen zonder dat er nieuwe lucht inkomt. Het beschadigde deel van de long wordt hierdoor kleiner.

Zelfredzaamheid

Met dit onderzoek tonen onderzoekers voor het eerst aan dat de behandeling effectief is voor COPD-patiënten met emfyseem. De behandeling zou voor 75 procent van de patiënten effectief zijn en leiden tot een hogere levenskwaliteit. Zo zijn de patiënten zelfredzamer, hebben ze minder zorg nodig en kunnen ze beter deelnemen aan de samenleving.

Patiënten met COPD zijn volgens de onderzoekers vanwege hun kortademigheid beperkt in het dagelijks leven. Ruim 350.000 Nederlanders hebben COPD , van wie er jaarlijks ongeveer 6.500 aan de ziekte overlijden. Voor de meeste patiënten met COPD bestaan er nauwelijks effectieve behandelingsmethoden.

De behandeling met de éénrichtingsventielen kent volgens de onderzoekers echter ook nadelige bijwerkingen. Zo kan die vlak na het plaatsen van de ventielen leiden tot een klaplong. Dit gebeurt bij 20 procent van de patiënten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: UMCG

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn