Radboudumc diagnosticeert ziektes beter met deeltjesversneller

PET-scan

11-12-2015 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) heeft een nieuwe cyclotronfaciliteit geopend. Deze deeltjesversneller moet de diagnostiek en de gerichte behandeling van patiënten verbeteren.

De nieuwe cyclotronfaciliteit van het Radboudumc maakt kortlevende radioactieve stoffen aan. Door deze stoffen aan patiënten toe te dienen, kan het ziekenhuis weefsels, organen en stofwisselingsprocessen beter in beeld brengen via een PET-scan. Dit verbetert de diagnoses van ziektes, waardoor de arts een betere keuze kan maken tussen verschillende behandelmethoden, zo stelt het ziekenhuis.

Volgens het Radboudumc draagt de deeltjesversneller bij aan een betere diagnose en behandeling van onder meer kanker, hartaandoeningen, stofwisselingsziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Daarnaast zegt het ziekenhuis met de cyclotron een bijdrage te leveren aan een behandeling op maat voor de patiënt.

De verbeterde diagnostiek kan daarnaast ondoelmatige inzet van middelen te voorkomen. Verder stelt het Radboudumc verbeterde behandelingsresultaten te realiseren en belastende ingrepen bij patiënten terug te dringen.

€ 14 mln

Met de nieuwe cyclotronfaciliteit is een investering van € 14 mln gemoeid. De investering is mede mogelijk gemaakt door subsidies uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling, het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Gelderland. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Radboudumc | Foto: liz west, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn