Bloedtest voorspelt gewrichtsontsteking 16 jaar van tevoren

14-12-2015 07:03 | Door: Aveline Bies

Britse onderzoekers hebben een marker ontwikkeld die aangeeft hoeveel kans mensen hebben op reumatoïde artritis, zelfs zestien jaar voordat de ziekte merkbaar is. Hierdoor is een effectievere en vroege behandeling mogelijk.

Reumatoïde artritis (RA) is een gewrichtsontsteking. De onderzoekers van het Kennedy Institute of Rheumatology van Oxford University ontdekten dat een bloedtest voor antilichamen die het eiwit Tescascin-C herkent, laat zien bij wie de ziekte kan optreden. 

Wanneer ontsteking optreedt in het lichaam, veranderen sommige eiwitten tijdens een proces dat citrullinatie wordt genoemd. Deze verandering kan een reactie in het immuunsysteem oproepen, dat de veranderde eiwitten ziet als antilichamen. Dit veroorzaakt rheumatoide arthritis.

Eerder behandelen

Het is bekend dat Tenascin-C in hoge mate aanwezig is in de gewrichten van mensen met RA. De onderzoekers keken of dit eiwit was gecitrullineerd. En zoja, of het een doel was voor auto-antilichamen die het lichaam aanvallen in RA. Deze techniek blijkt 98 procent accuraat.

De ontdekking dat de antilichamen aanwezig zijn, soms al zestien jaar voordat de ziekte actief wordt, is een extra test om de accuraatheid van andere testen te ondersteunen. De vroege vaststelling is belangrijk omdat een vroege behandeling nu effectiever kan zijn.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Medicalxpress | Foto: Thirteen of Clubs, via Flickr (Creative Commons)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn