Bill Gates steekt $ 10,2 mln in innovatieve malariapreventie

malaria mosquito

14-12-2015 13:35 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse start-up In2Care doet mee aan een onderzoek naar een nieuwe methode voor malariapreventie. Hiervoor heeft de Bill & Melinda Gates Foundation een bedrag van $ 10,2 mln geïnvesteerd.

Dat schrijft de Volkskrant. De Nederlandse start-up In2Care uit Wageningen ontwikkelde een nieuwe manier om malariamuggen te bestrijden. Voor het onderzoek naar de nieuwe methode voor malariapreventie, werkt de start-up samen met partners in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Afrika.

De malariapreventiemethode van In2Care bestaat uit ventilatiegaten met gaas die in woningen zijn toegepast. Het gaas in de ventilatiegaten is voorzien van poederdeeltjes van muggenbestrijdingsmiddel, die door elektrostatische lading worden vastgehouden.

Volgens de ontwikkelaars worden malariamuggen door de geuren van huisbewoners naar de ventilatiegaten gelokt. Dit leidt tot een blootstelling aan een hogere dosis bestrijdingsmiddel dan de dosis die bij een veelgebruikte malariapreventiemiddel, zoals geïmpregneerd klamboegaas, wordt toegepast.

Zo bestrijdt de Wageningse vinding de muggen veel effectiever, met een fractie van de hoeveelheid bestrijdingsmiddel die nodig is in conventionele preventiemethoden. Bovendien pakt de oplossing ook muggen die deels resistent zijn voor het gebruikte gif beter aan.

$ 10,2 mln voor onderzoek

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft een bedrag van $ 10,2 mln vrijgemaakt voor verder onderzoek naar de malariapreventie van In2Care. Dit onderzoek wordt geleid door de Amerikaanse Penn State University. In een voorgaand onderzoek in ruim 1.800 woningen in Zuid-Tanzania is gebleken dat de ventilatiegaten de aanwezigheid van muggen met 90 procent hebben verminderd.

In het komende onderzoek gaan de initiatiefnemers 6.000 woningen in Ivoorkust en Tanzania voorzien van de ventilatiegaten tegen malariamuggen. 

Bekijk hier een animatie over de malariapreventie van In2Care. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: In2Care, Volkskrant | Foto: Global Panorama, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn