Belgische start-up schaalt op met 'menselijke' zorgrobots

Zora

17-12-2015 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Een Belgische start-up gaat nieuwe robots ontwikkelen op basis van zijn bestaande zorgrobot Zora. Een van de robots moet het mogelijk maken om ouderen langer thuis te laten wonen.

De zorgrobot Zora van de Belgische start-up Qatar Belgium Modern Technologies (QBMT) is een programmeerbare robot van 57 centimeter hoog. De humanoïde beschikt over verschillende sensoren. Dit maakt het mogelijk voor de robot om te lopen en te praten. Zora wordt voornamelijk ingezet om patiënten in verzorgings- en ziekenhuizen te helpen bij revalidatie-oefeningen, maar ook om eenzaamheid bij senioren te verdrijven.

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 200 Zora’s ingezet en zijn de ontwikkelaars niet alleen actief in onder meer Nederland en Duitsland, maar ook in Japan, Australië en in de Verenigde Staten. Het Vlaamse bedrijf heeft onlangs een investering van € 2,2 mln ontvangen van de Zeeuwse investeringsmaatschappij Summa. Naast investeringen in de vastgoedsector, zegt de maatschappij ook in verschillende kansrijke projecten in de zorgsector te participeren.

Met de investering wil QBMT nieuwe robots ontwikkelen. Zo moet een nieuwe zorgrobot thuiswonende senioren assisteren bij dagelijkse handelingen. Volgens QBMT moet de gerobotiseerde mantelzorger niet alleen voor de nodige ondersteuning zorgen, maar ook anticiperen op de behoeftes van de gebruiker.

Butlerrobots

Naast de nieuwe zorgrobot ontwikkelt QBMT een dienstenrobot en een butlerrobot. De dienstenrobot ‘Pepper’ moet hulp bieden aan aanbieders van onder meer entertainment, toerisme en shopping, maar ook zijn diensten bewijzen in ziekenhuizen, gemeentehuizen of scholen.

De butlerrobot ‘James’ moet particulieren helpen in de dagelijkse huishouding. Zo kan James binnengekomen berichten voorlezen, keukenrecepten uitwerken of assistentie verlenen bij huishoudelijk werk. Door de koppeling aan domotica is het mogelijk om in het huis de verwarming of alarminstallatie via de butler te regelen. 

Bekijk hieronder de toepassing van de zorgrobot Zora.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Medicalfacts, Express.be | Foto: University of Salford Press, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn