VUmc diagnosticeert MS en Alzheimer patiëntvriendelijker

blood test

18-12-2015 13:35 | Door: Fitria Jelyta

De afdeling klinische chemie van het VUmc heeft nieuwe technologie ingezet om op basis van een druppel bloed Multiple Sclerose (MS) en de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren.

Het Amsterdamse Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc) heeft de zogenoemde Somascan-technologie van het Amerikaanse bedrijf SomaLogic ingezet. Deze technologie maakt het mogelijk om op basis van een druppel bloed de concentratie van 1.310 verschillende eiwitten binnen twee dagen aan te tonen.

Het VUmc zegt de Somascan-technologie in eerste instantie te gebruik voor diagnoses van neurologische aandoeningen. Zo heeft het ziekenhuis met de techniek zes biomarkers voor MS in het bloed ontdekt. Daarnaast wil VUmc met de Somascan een bloedtest ontwikkelen voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer.

Volgens het VUmc bestaat de huidige diagnosetest voor de ziekte van Alzheimer uit een ruggenprik, om informatie te verkrijgen uit het hersenvocht. Het ziekenhuis stelt echter dat een bloedtest patiëntvriendelijker is ten opzichte van de ruggenprik.

Toegankelijke technologie

Bij gebruik van de Somascan is er volgens het ziekenhuis minder werk en minder geld nodig om de neurologische aandoeningen te diagnosticeren. In tegenstelling tot de Somascan detecteren conventionele diagnosetechnieken de concentratie van eiwitten binnen een maand.

Het VUmc zegt het eerste ziekenhuis in Nederland en op het Europese vasteland te zijn die met de Somascan aan de slag gaat. Naast de diagnoses van MS en Alzheimer, wil het ziekenhuis ook aandoeningen als reuma en nierziekten met de Somascan aantonen. VUmc stelt de technologie toegankelijk voor andere afdelingen van het ziekenhuis en in de toekomst ook voor andere medische centra. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VUmc | Foto: Neeta Lind, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn