Computerspel helpt bij herstel na een herseninfarct

computer games

23-12-2015 16:10 | Door: Fitria Jelyta

Australische wetenschappers hebben een computerspel ontwikkeld, waarmee patiënten na een beroerte in hun eigen omgeving bewegingsoefeningen kunnen uitvoeren.

De wetenschappers van de Australische Murdoch University School of Engineering and Information Technology werkten samen met clinici van de West Australian Neuroscience Research Institute (WANRI) aan een computerspel. Met de game kunnen patiënten die een herseninfarct hebben overleefd lichaamsoefeningen uitvoeren in hun eigen omgeving.

De ontwikkelaars zeggen dat de ‘Neuromender’ mogelijk de kosten vermindert voor revalidatie. Daarnaast kunnen patiënten op hun eigen gemak de bewegingsoefeningen thuis uitvoeren zonder begeleiding. Volgens de onderzoekers hebben overlevenden van een herseninfarct vaak last van een verminderde bewegingsmogelijkheid in hun bovenlichaam, vooral in de armen en handen.

De Neuromender-game herkent de bewegingen van de gebruiker en zet ze vervolgens om tot bewegingen in beeld. Om het computerspel te spelen, besturen patiënten via arm- en handbewegingen een figuur op het scherm die door verschillende ringen ‘vliegt’. Bij een hoge score van het spel, kunnen de spelers naar een hoger niveau, waarbij ze meerdere bewegingen moeten maken. Volgens de initiatiefnemers is de Neuromender te installeren op normale pc’s.

Toegepaste spellen

 In 2016 starten de wetenschappers met een pilotstudie, waarin 20 overlevenden van een herseninfarct zullen participeren. Na de pilotstudie zeggen de onderzoekers te willen samenwerken met verschillende partijen om het computerspel op de markt te brengen.

In Nederland onderzoekt het UMC Utrecht of ‘toegepaste spellen’ kunnen bijdragen aan het effectiever en efficiënter maken van zorg voor patiënten met chronische ziektes. Hiermee moeten patiënten gebruikmaken van gametechnologie om thuis oefeningen uit te voeren of te herhalen. Zo is er een game ontwikkeld waarmee kinderen met chronische longziektes hun blaastechniek kunnen trainen en verbeteren.

Bekijk hieronder hoe de Neuromender werkt. 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Murdoch University | Foto: Jon B., Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn