Techniek detecteert tumorcellen sneller tijdens operatie

Tumorcel test

05-01-2016 18:35 | Door: Fitria Jelyta

Duitse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om gezonde weefsels beter en sneller te identificeren bij een tumoroperatie. Dit zou zorgkosten kunnen besparen.

De onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung IAP hebben een nieuwe methode ontwikkeld om tijdens een operatie gezonde weefsels en weefsels met tumorcellen via een simpele microscoop te onderscheiden. Volgens de wetenschappers bespaart deze methode zowel tijd als kosten voor de zorg van tumorpatiënten.

Tijdens een tumoroperatie maakt de chirurg gebruik van de techniek door antilichamen en een gekleurde wateroplossing toe te voegen aan weggesneden weefsels. Bij de aanwezigheid van tumorcellen in het weefsel, verandert de wateroplossing van kleur. De oplossing wordt ook toegepast op gezonde weefsels om er zeker van te zijn dat de tumorcellen volledig zijn verwijderd.

De kleurverandering in het weefsel is gemakkelijk te detecteren via een simpele microscoop, smartphone of camera. Dit maakt het volgens de wetenschappers voor ziekenhuizen met gebrek aan medische apparatuur mogelijk om de tumoroperatie sneller, effectiever en goedkoper uit te voeren.

Bij de traditionele methode van tumordetectie tijdens een operatie schakelt de chirurg de hulp in van een specialist om weggesneden weefsels te detecteren op de aanwezigheid van tumorcellen. Hiervoor gebruikt de specialist een microscoop met hoge resolutie. Daarnaast kan het volgens het IAP dagen duren voordat de specialist de chirurg informeert over de aanwezigheid van tumorcellen in het weefsel. 

Praktijkonderzoek

“De precieze kostenbesparing die deze test oplevert, hebben we nog niet grondig onderzocht”, zegt Dr. Christian Schmidt van het IAP. “Hiervoor hebben wij data nodig van een praktijkonderzoek. Het gebruik van een simpel apparaat en de tijdsbesparing die de test oplevert, laten echter zien dat de methode potentieel kosten bespaart."

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Frauenhofer Gesellschaft | Foto: Frauenhofer IAP (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn