‘Videopil’ detecteert kanker effectief en minder ingrijpend

pills

06-01-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Schotse wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om inslikbare camera’s effectiever in te zetten voor het detecteren van kanker.

De onderzoekers van de Schotse University of Glasgow hebben een systeem ontwikkeld om het hele maagdarmstelsel gedurende maximaal 14 uur in beeld te brengen. Volgens de wetenschappers maakt de techniek het mogelijk om diagnoses van kanker effectiever en minder ingrijpend uit te voeren.

De inslikbare ‘videopil’ maakt gebruik van fluorescentiebeeldvormingstechniek. Hiermee wordt de overvloedige bloedtoevoer in het lichaam gedetecteerd die de groei van kankercellen ondersteunt. “Het is een waardevolle nieuwe techniek die clinici helpt bij het voorkomen van foute positieve of negatieve diagnoses, zodat een effectievere behandeling in de toekomst mogelijk wordt”, zegt Dr. Mohammed Al Rawhani van de University of Glasgow.

De traditionele fluorescentietoestellen die kanker detecteren verbruiken volgens de onderzoekers veel energie. Daarnaast kosten deze toestellen veel geld en nemen ze veel ruimte in beslag. De huidige fluorescentietoestellen zijn daardoor beperkt tot laboratoria en onderzoeksruimten in ziekenhuizen.

Ultrasound

De wetenschappers zeggen in gesprek te zijn met de industrie om het product op de markt te brengen. Zo willen de onderzoekers de beeldvormende eigenschappen van de videopil in de nabije toekomst verder uitbreiden met bijvoorbeeld ultrasound. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: University of Glasgow, Engineersonline | Foto: Kiran Foster, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn