Zorgorganisatie bouwt energiezuinige woonlocatie in Utrecht

De Wijck AxionContinu

06-01-2016 18:35 | Door: Fitria Jelyta

In Utrecht verrijst een nieuwe woonlocatie voor mensen met dementie van zorgorganisatie AxionContinu. Het bedrijf zegt zowel een energiezuinig als comfortabel gebouw te realiseren.

Dat schrijft Zorginstellingen. Het energiezuinige wooncentrum De Wijck krijgt onder meer 100 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak. Zowel het dak als de gevels hebben een hoge isolatiewaarde en kierdichting, waarmee het gebouw een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)-waarde van 0,4 moet behalen.

Volgens AxionContinu is de EPC-eis voor een gebouw met gezondheidszorgfunctie en bedgebied 2,6. Om de EPC-waarde te verlagen maakt het woongebouw ook gebruik van energiebesparende LED-verlichting en een lift die op een combinatie van een accupakket en 230 volt-aansluiting werkt in plaats van op een krachtstroomaansluiting. De accu moet de lift ook bij stroomuitval laten werken.

Daarnaast krijgt het gebouw een luchtwaterwarmtepomp die het gebouw duurzaam voorziet in de kou- en warmtebehoefte. De warme lucht wordt door het gebouw verspreid via een laagtemperatuurverwarming in de vloeren. Hierdoor ontstaat een contstante binnentemperatuur.

Kleinschalige woongroepen

Het wooncentrum De Wijck biedt plaats aan 56 toekomstige bewoners. Elke woning is bedoeld voor acht bewoners en heeft een gezamenlijke woonkamer met keuken en iedere bewoner heeft daarnaast een ruime zit/slaap-kamer met badkamer. Op dit moment zijn de bouwwerkzaamheden in volle gang. In mei van dit jaar verwacht AxionContinu het gebouw op te leveren.

In de kleinschalige woongroepen wordt het huishouden samen met de bewoners vormgegeven door een vast team van zorgmedewerkers. Hierbij wordt het ritme van het gewone dagelijkse leven aangehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld gezamenlijk gekookt. Naast de huiselijke sfeer die toekomstige bewoners ervaren, leidt het koken in kleinschalige woongroepen ook tot het voorkomen van voedselverspilling. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Zorginstellingen, AxionContinu | Foto: Wiegerink Architecten via AxionContinu (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn