Duitse installatie zuivert water voor schone medische apparatuur

medical instruments

08-01-2016 13:25 | Door: Fitria Jelyta

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht maakt sinds kort gebruik van een energiezuinige waterzuiveringsinstallatie die zoutvrij water produceert voor het schoonmaken van medische apparatuur.

Het Duitse bedrijf Grünbeck heeft een waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld voor het produceren van gedemineraliseerd water, ook wel demiwater genoemd. Dit zoutvrije water wordt in onder meer ziekenhuizen gebruikt om medische instrumenten grondig te reinigen. De zogenoemde Reverse Osmosis-installatie van Grünbeck beschikt over een filter dat naast opgeloste zouten, ook bacteriën, kiemen en opgeloste organische substanties uit het water verwijdert.

Door gebruik te maken van energiezuinige pompen, verbruikt de installatie per kubieke meter water minder energie om demiwater te produceren dan veelgebruikte waterzuiveringsinstallaties. Volgens Grünbeck levert de Reverse Osmosis tot 30 procent energiebesparing. Daarnaast maakt de installatie 80 procent meer zoutvrij water aan dan de traditionele waterzuiveringsinstallaties en is het systeem door toepassing van slimme software zelfsturend.

De Reverse Osmosis is in Nederland voor het eerst in het UMC Utrecht geïnstalleerd. De installatie werd volgens de ontwikkelaars binnen zes weken opgeleverd. Naast het installeren van de Reverse Osmosis, was Grünbeck ook verantwoordelijk voor het demonteren van de gebruikte waterzuiveringssysteem in het ziekenhuis. 

Grunbeck Reverse Osmosis

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Grünbeck | Foto: Hoofdafbeelding: anton petukhov, Creative Commons, Voetafbeelding: Grünbeck (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn