Bloedvataandoening in de hersenen effectiever behandelen

09-01-2016 09:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Engelse wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat een bloedvataandoening in de hersenen effectiever moet behandelen, waardoor de kans op genezing vergroot.

De wetenschappers van de Oxford University en de John Radcliffe Hospital hebben naar eigen zeggen een apparaat ontwikkeld dat een aneurysma in de hersenen effectiever behandelt. Volgens de wetenschappers kunnen veel patiënten met een hersenaneurysma niet worden behandeld met de veelgebruikte behandelingstechnologie.

De zogenoemde Oxford Endovascular maakt het mogelijk om de hersenaandoening bij de patiënten preciezer te behandelen. Zo kunnen chirurgen het apparaat op de juiste locatie van het aneurysma plaatsen, waardoor de behandeling veiliger en effectiever wordt uitgevoerd. Daarnaast moet het apparaat, in tegenstelling tot de traditionele methode, dieper gelegen bloedvaten kunnen bereiken.

Bij een aneurysma in de hersenen vindt een verwijding in een deel van de bloedvaten plaats. De wanden van de bloedvaten kunnen daardoor opzwellen en bij scheuring van het bloedvat kunnen patiënten ernstige hersenbeschadiging oplopen of overlijden.

€ 2,7 mln

De Oxford Endovascular bestaat uit een legering van metaal die in de bloedvaten van de hersenen past. Tijdens een operatie wordt het kleine apparaat in een katheter geplaatst en in de hersenen gebracht. Vervolgens maakt het systeem het mogelijk om het bloed van het aneurysma weg te houden en de kans op genezing te vergroten.

De wetenschappers van de Oxford University hebben € 2,7 mln ontvangen van de investeringsmaatschappij Oxford Sciences Innovation PLC, het Isis Fund van de Oxford University en private investeerders. Hiermee willen de wetenschappers klinisch onderzoek starten om het apparaat uiteindelijk wereldwijd toepasbaar te maken. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Oxford University | Foto: Army Medicine Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn