Biopsierobot verbetert diagnose van borstkanker en spierziekten

14-01-2016 12:58 | Door: Aveline Bies

Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) hebben een biopsierobot ontwikkeld, die gebruikmaakt van MRI en ultrageluid om de diagnostiek van borstkanker en spierziekten te verbeteren.

Dit schrijft UTNieuws. In het project MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy (Murab) werkt de UT samen met de universiteiten van Verona en Wenen. Zo combineren de wetenschappers een MRI-scan met een ultrageluidsensor en druksensor om de diagnostiek van borstkanker en spierziekten verbeteren. De techniek moet het aantal patiënten terugdringen, waarvan deze aandoeningen niet zijn herkend.

Volgens de onderzoekers worden 10 tot 20 procent van de borstkankerpatiënten ten onrechte naar huis gestuurd met goed nieuws. ‘Het is lastig heel nauwkeurig vast te stellen waar de biopsie moet plaatsvinden. Te veel zieke patiënten worden daardoor gemist’, zegt UT-onderzoeker Foad Sojoodi Farimani.

Geschikt voor alle biopsies

De nieuwe technologie combineert een offline MRI-beeld dat tijdens de biopsie wordt samengevoegd met online beelden van de ultrageluidsensor. Met deze technologie liggen patiënten tussen de 15 en 20 minuten in de MRI-scanner. In de huidige technologie liggen patiënten rond de 45 tot 60 minuten in de MRI. Volgens de UT-onderzoeker kost de huidige techniek veel geld. ‘Zelfs welvarende landen kunnen zich geen grootschalig screeningprogramma met MRI veroorloven.’

De UT werkt samen met de Radboudumc en Ziekenhuisgroep Twente om de technologie aan te laten sluiten bij de wensen van de markt. Zo wordt de technologie verder ontwikkeld om het weefsel met kankercellen te kunnen vinden in het onduidelijkere ultrageluidbeeld. Uiteindelijk is het doel van de technologie om geschikt te zijn voor alle biopsiesoorten.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: UTNieuws | Foto: liz west, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn