'Fusie-biopsie' voorspelt prostaatkanker patiëntvriendelijk

Andros Centrum Prostaatkankerdiagnostiek

14-01-2016 10:29 | Door: Fitria Jelyta

Het Amsterdamse Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek maakt gebruik van nieuwe technologie om prostaatkanker beter te diagnosticeren, waardoor patiënten een beter behandeladvies krijgen.

Met de nieuwe technologie wil het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek patiënten helpen bij het kiezen van de juiste behandeling tegen prostaatkanker. Verder voorkomt de patiëntvriendelijke techniek overbehandeling, onnodige kosten en complicaties, zo claimt het Andros-centrum. Het nieuwe diagnostisch centrum is op 13 januari geopend.

Het precisieonderzoek in het Andros-centrum begint bij het bepalen van genetische merkstoffen die kunnen wijzen op prostaatkanker. Vervolgens maken de onderzoekers een MRI-scan van de prostaat. Bij aanwezigheid van een verdachte afwijking voeren ze een zogenoemde fusie-biopsie uit. Hierbij legt de arts de MRI-beelden over de live echobeelden van de prostaat, om gericht weefsel uit de prostaat te nemen voor microscopisch onderzoek.

Minder kans op infectie

De biopten worden onder lokale verdoving via de huid afgenomen, in tegenstelling tot de huidige technologie, waarbij de biopten via de endeldarm worden afgenomen. Volgens het diagnostisch centrum is de nieuwe procedure minder pijnlijk voor de patiënt en is de kans op een infectie kleiner dan bij de huidige prostaatkankerbiopsie. 

Bekijk hieronder hoe de fusie-biopsie werkt:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek | Foto: Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn