Jong genie bedenkt schoner ventilatiesysteem voor vliegtuig

18-01-2016 07:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De 17-jarige Raymond Wang heeft een simpel systeem bedacht waardoor ziektes als Sars en Ebola zich tijdens een vlucht minder snel verspreiden in de vliegtuigcabine.

In zijn TED Talk over de Aircraft Cabin Airflow legt Wang uit hoe snel iemand tijdens een vlucht besmet kan raken met een virus. Zo stelt de 17-jarige uitvinder dat, wanneer één vliegtuigpassagier niest, veel andere passagiers besmet kunnen raken met de bacteriën die daarbij vrijkomen.

De uitvinding Aircraft Cabin Airflow moet ertoe leiden dat minder mensen besmet raken. Door de lucht met bacteriën direct naar beneden te geleiden, kan het ventilatiesysteem de vervuilde lucht uit de luchtstroom filteren.

De uitvinding van Wang is een kleine toevoeging op het huidige ventilatiesysteem van vliegtuigen. De luchtstroom die door de technologie van Wang ontstaat, komt in de ruimte tussen twee passagiers in. Hierdoor ontstaat voor passagiers een 'eigen' luchtruimte.

Dit zou de kwaliteit van de luchtstroom met 190 procent verbeteren. Volgens de 17-jarige uitvinder is het systeem in één avond in een vliegtuig te plaatsen, voor een bedrag van $ 1.000. 

Jonge genius

Voor de Aircraft Cabin Airflow heeft de uitvinder in 2015 de Gordon E. Wood Award gewonnen voor het beste innovatieve project. De Airflow is niet de eerste uitvinding van Raymond Wang. Eerder bedacht hij een systeem waarbij het mogelijk is om energie te genereren in verschillende weersomstandigheden zoals wind, regen, sneeuw en hagel.

Ook ontwikkelde hij een slimme kniesteun, die bij knieproblemen het lichaam beter ondersteunt dan conventionele kniesteunen.

In onderstaande video's demonstreert Wang de verandering in luchtcirculatie. In de eerste is te zien hoe de luchtstroom door de cabine circuleert: 

Bij de tweede demonstratie is Aircraft Cabin Airflow geplaatst, waardoor de luchtstroom wordt geleid:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TED, RayCorp Global  | Foto: RayCorp Global (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn