Ziekenhuis St. Jansdal krijgt innovatief ventilatiesysteem

19-01-2016 09:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee afdelingen van het St. Jansdal in Harderwijk krijgen het duurzame Opragon- ventilatiesysteem die tijdens operaties schonere lucht levert. 

Het Opragon-luchtinblaassysteem van het Zweedse bedrijf Avidicare maakt het mogelijk om een operatiecomplex geheel te voorzien van gefilterde lucht voor optimale hygiëne en infectiepreventie. Dit innovatieve systeem wordt al tijdens alle klinische operaties in nieuwe operatiekamers gebruikt. Zo heeft het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk het systeem als eerst in Nederland geïnstalleerd.

De plaatsing van het ventilatiesysteem Opragon leidt ertoe dat zorgmedewerkers tijdens de operatie meer bewegingsvrijheid krijgen. Het systeem levert schonere lucht op een groter oppervlak dan traditionele ventilatiesystemen die in operatiekamers zijn ingezet. 

Daarnaast heeft het systeem minder last van andere objecten in de ruimte, waardoor de gefilterde lucht minimaal wordt beïnvloed. Dit biedt de patiënt een betere bescherming tegen bacteriën, waardoor er minder kans op infecties zijn. Het ventilatiesysteem leidt de lucht naar beneden, waar het wordt weggezogen. 

Eenvoudig te beheren

Het Opragon-luchtinblaassysteem werkt in de gehele operatiekamer op basis van twee gebieden die elk hun eigen temperatuur hebben. De temperatuur van het gebied waar de operatie plaatsvindt, verschilt altijd maximaal 2 graden met het omringende gebied.

De Opragon is in tegenstelling tot traditionele ventilatiesystemen eenvoudig te beheren, doordat de temperaturen van de twee verschillende gebieden in de operatiekamer aan elkaar zijn verbonden. Met de traditionele ventilatiesystemen is het volgens de ontwikkelaars lastiger om de temperaturen te geleiden, waardoor het meer energie verbruikt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Royal HaskoningDHV, De Block Consulant | Foto: Avidicare

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn