Smartphone-app voorspelt vroegtijdige geboortes effectief

Baby hands

19-01-2016 10:29 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben een nieuwe smartphone-app ontwikkeld die artsen helpt bij het voorspellen van vroegtijdige geboortes. Dit kan mogelijke complicaties tijdens de geboorte voorkomen.

De wetenschappers van het King’s College London hebben de smartphone-app Quipp ontwikkeld, waarmee artsen een vroegtijdige geboorte kunnen voorspellen bij zwangere vrouwen die daar een hoog risico op lopen. 

De Quipp maakt gebruik van een algoritme op basis van gegevens over eerdere zwangerschappen, de lengte van de baarmoederhals en een biomarker die zich in vaginaal bevindt. Volgens de wetenschappers maakt de app nauwkeurige voorspellingen bij vrouwen die eerder zwanger zijn geweest en bij vrouwen die de symptomen van vroegtijdige geboorte vertonen. 

De traditionele methode om vroegtijdige geboortes te voorspellen, maakt volgens de onderzoekers ook gebruik van de biomarker. Deze methode kan echter pas na 23 weken zwangerschap worden ingezet voor het maken van een voorspelling.

Volgens de wetenschappers is de Quipp al in de eerste helft van de zwangerschap in te zetten voor een nauwkeurige voorspelling. Daarnaast verbetert de app de voorspellingen van vroegtijdige geboortes, waardoor artsen klinische behandelingen tijdig kunnen uitvoeren om mogelijke complicaties te voorkomen.

Veilige zwangerschap

“Hoe nauwkeuriger we de risico’s op een vroegtijdige geboorte kunnen voorspellen, des te beter we de zwangerschap veilig kunnen stellen voor moeder en kind,” zegt Professor Andrew Shennan van King’s College London.

Volgens de wetenschappers moet uit een klinische evaluatie echter nog blijken of toepassing van de behandelingen daadwerkelijk resultaat oplevert. De app is wel al beschikbaar via de app-store van Apple.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: King's College London | Foto: Quinn Dombrowski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn