Zelfgemaakte eiwitgel herstelt weefselschade

eiwitgel

19-01-2016 07:50 | Door: Fitria Jelyta

Een onderzoeker van de Universiteit Wageningen heeft een eiwitgel ontwikkeld die het herstel van weefsel bij operaties en wonden stimuleert met levende cellen.

De promovendus Gosia Wlodarczyk-Biegun heeft onderzoek gedaan naar eiwitpolymeren. Deze materiaalvormende eiwitten beschikken over stuurbare eigenschappen en kunnen reageren op hun omgeving. Volgens de onderzoeker biedt het eiwitpolymeer een basis voor de ontwikkeling van nieuwe biomaterialen die herstel van weefsel stimuleren met levende cellen.

De onderzoeker heeft het eiwitmateriaal ontwikkeld met behulp van een gistcel. Zo reageert het eiwitpolymeer op contact met het lichaam. Het eiwitmateriaal met gelvormende eigenschap is volgens de wetenschapper geschikt voor biomedische toepassingen, zoals het vervangen van weefsel bij operaties en wonden.

Alternatief voor dierproeven

Daarnaast biedt het zelfgemaakte eiwitmateriaal kansen voor toxicologisch onderzoek. “Omdat je ermee naar de reactie van cellen kunt kijken op bepaalde stoffen, lijkt het een heel geschikt alternatief voor dierproeven”, zegt copromotor Marleen Kamperman van Wageningen UR. Uit vervolgonderzoek moet echter blijken of het eiwitmateriaal daadwerkelijk geschikt is als dierproefalternatief.

Eerder heeft een biomedisch onderzoeker van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) een 3D-huidmodel in het laboratorium ontwikkeld. Dit model bestaat uit stukjes menselijke huid die verkregen zijn na een buikwand- of borstcorrectie. Met het 3D-model test de onderzoeker de effecten van een zalf die met name gebruikt wordt bij huidaandoeningen als psoriasis en eczeem. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wageningen UR | Foto: Wageningen UR (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn