Bloedtest voorkomt zinloos antibioticagebruik

blood sample testing

22-01-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een bloedtest die onderscheid maakt tussen een infectie door bacteriën en een infectie door virussen. Dit moet antibioticavoorschriften verbeteren.

De onderzoekers van het Duke Medicine universitair medisch centrum in de Amerikaanse stad Durham hebben een bloedtest ontwikkeld die aantoont of een luchtweginfectie door bacteriën of een virus is veroorzaakt. Zo willen de onderzoekers antibioticavoorschriften verbeteren en resistentie voor de geneesmiddelen bij patiënten voorkomen.

Artsen schrijven vaak antibiotica voor om een luchtweginfectie te behandelen. Deze zijn volgens de wetenschappers echter alleen effectief bij een luchtweginfectie die door bacteriën is veroorzaakt.

Diagnose

Volgens de onderzoekers heeft de test slechts een kleine hoeveelheid aan bloed nodig om resultaat op te leveren. Uit onderzoek blijkt dat de bloedtest 87 procent accuraat is, op basis van diagnoses bij 300 patiënten met luchtweginfecties door bacteriën en virussen. De test gaf ook aan wanneer de patiënt niet geïnfecteerd was. In tegenstelling tot bestaande testen is deze techniek volgens de onderzoekers nauwkeuriger bij het detecteren van micro-organismen zoals bacteriën. 

De bloedtest gebruikt patronen van genen die geactiveerd zijn bij aanwezigheid van zowel een infectie door bacteriën als een infectie door een virus. Bestaande bloedtesten om de patronen te onderzoeken, geven volgens de wetenschappers pas na 10 uur resultaat.

Binnen een uur resultaat

Met de eerste onderzoeksresultaten zeggen de wetenschappers een nieuwe bloedtest te ontwikkelen die binnen een uur moet aangeven of een infectie door bacteriën of een virus is veroorzaakt. Door gebruik te maken van bestaande apparatuur in klinische laboratoria moet de bloedtest grootschalig toepasbaar zijn. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Duke Medicine | Foto: Michele M.F., Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn