Smartphone-app verbetert diagnose en behandeling lipoedeem

25-01-2016 10:31 | Door: Aveline Bies

Een nieuw apparaat en smartphone-app moeten clinici helpen bij het eerder diagnosticeren en het monitoren van het succes van behandelopties voor de chronische ziekte lipoedeem.

Dit schrijft Medicalxpress. Een onderzoeksteam van het Australische Filinders Medical Centre hebben een nieuw systeem ontwikkeld om de chronische ziekte lipoedeem vroegtijdig en nauwkeurig te kunnen diagnosticeren. Bij deze aandoening ervaren patiënten een bovenmatige toename van vetweefsel op ledematen zoals heupen, billen en benen. Daarnaast hebben patiënten met lipoedeem zwakke bloedvaten, waardoor ze sneller blauwe plekken op hun huid krijgen bij stevige druk of stoot.

Het nieuwe apparaat bestaat uit een kleine pomp en een smartphone. De pomp sluit aan op een ander apparaat dat voor 30 seconden de huid kan aanzuigen. Vervolgens maakt de smartphone-app video’s en foto’s om kleurverandering in de huid aan te tonen, terwijl de huid wordt aangezogen. Bij afwezigheid van lipoedeem verandert de huid niet van kleur, terwijl de huid van iemand met zwakke bloedvaten wel verandering vertoont.

Volgens de wetenschappers is de huidige diagnosemethode van lipoedeem alleen uit te voeren nadat de ziekte volledig tot uiting is gekomen. Met de nieuwe methode zeggen de wetenschappers een beter en nauwkeuriger advies en behandeling tegen de ziekte mogelijk te maken. Zo kunnen artsen de patiënten in een vroeg stadium behandelen door het versterken van de bloedvaten.

Pilot

De Lymphoedema Research Unit van het Flinders Medical Centre is momenteel bezig met een pilot project met het nieuwe apparaat, waarbij veranderingen van de huid van patiënten met klinisch-gediagnostiseerde lipoedeem vergeleken worden met lymfoedeempatiënten en mensen zonder beide ziektes. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Highways England, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn