Zorg-start-up biedt diagnostiek snel en goedkoop

bloedprikken

23-01-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse zorg-start-up Syrolab maakt bloedprikken voor eerstelijnsdiagnostiek toegankelijk door de kosten laag te houden en op dezelfde dag de uitslagen te leveren.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. In de vestiging van Syrolab in Kerkrade kunnen patiënten zonder afspraak hun bloed laten prikken voor diagnostisch onderzoek en op dezelfde dag de resultaten van het onderzoek ontvangen. Hierdoor wordt bloedprikken volgens Syrolab goedkoper voor de patiënt.

Syrolab stuurt het bloed naar een laboratorium in Aken om verder referentieonderzoek uit te voeren. Daar wordt het bloed vergeleken met bepaalde waarden, waarna informatie over de stoffen in het bloed wordt doorgegeven aan de huisarts. Op basis daarvan schrijft de arts een behandeling voor. 

De vestiging van Syrolab in Kerkrade is begin dit jaar geopend. In februari opent de zorg-start-up een tweede vestiging in Hoensbroek.  

Met een fanchiseconcept hoopt de zorg-start-up uit te groeien tot landelijke aanbieder van eerstelijnsdiagnostiek. Dit is diagnostisch onderzoek dat voornamelijk door huisartsen en verloskundigen wordt aangevraagd. Volgens Syrolab vallen de kosten voor laboratoriumonderzoek onder het eigen risico van de patiënt.

Commerciële centra voor diagnostiek

In de huidige situatie wordt de diagnostiek uitgevoerd door tweedelijnszorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, huisartsenlaboratoria en zelfstandige behandelcentra (zbc). Deze aanbieders hanteren volgens het bedrijf echter hoge prijzen voor het uitvoeren van de diagnostiek.

Door de eerstelijnsdiagnostiek uit de ziekenhuizen te halen en onder te brengen in commerciële centra zijn er veel kosten te besparen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Plexus in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Volgens Ron Kusters, klinisch chemicus bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, wordt de zorg steeds patiëntgerichter, waardoor er voor de meeste diagnostische onderzoeken in ziekenhuislaboratoria maar één uur zit tussen bloed prikken en rapportage. In Het Financieele Dagblad zet de chemicus zijn kanttekeningen bij de claims van Syrolab voor snelle diagnostiek. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Het Financieele Dagblad, Syrolab | Foto: Dave Crosby, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn