IVN: 'Groene zorginterventies maken ouderen gelukkig'

26-01-2016 16:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) wil honderd Nederlandse zorgcentra van groene beplanting voorzien. Dit moet bijdragen aan de verbetering van ouderenzorg.

Met het project Grijs, Groen & Gelukkig gaat het IVN de komende jaren honderd zorgcentra in Nederland vergroenen om ouderen te laten ervaren welke positieve effecten de natuur op hen kan hebben. Zo introduceert het IVN drie nieuwe groene zorginterventies van het project bij woon- en zorgcentrum Pennemes in Zaandam.

Een van de zorginterventies is de Plantenwand, die volgens het IVN het binnenklimaat van gebouwen verbetert. Hiermee zouden bedrijven het ziekteverzuim van personeel kunnen verlagen en kosten kunnen besparen. Daarnaast stelt het IVN stelt de zogeheten hulpmiddelen beschikbaar waarmee bewoners volgens het IVN de natuur kunnen beleven zonder dat zij daarvoor naar buiten hoeven te gaan.

Het IVN heeft voor het initiatief een financiële bijdrage ontvangen de Nationale Postcode Loterij. De initiatiefnemers zijn gestart met de werving van andere zorgcentra die ook groene leefomgevingen willen realiseren voor hun bewoners.

Gezonde omgeving

Het instituut verwijst naar wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur zich minder gestrest voelen, meer positieve gevoelens ervaren en minder bezoeken aan de huisarts brengen.

“Onze droom is dat natuurbeleving een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dagbesteding in de ouderenzorg”, zegt Jelle de Jong, algemeen directeur van het IVN. “Wij denken dat daarmee het welzijn van onze ouderen aanzienlijk kan worden vergroot, waardoor de zorgkosten zullen afnemen.”

Bekijk hier meer over het initiatief Grijs, Groen & Gelukkig van het IVN: 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: IVN | Foto: Derek Σωκράτης Finch, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn