Smartphone als goedkoop alternatief voor diagnostiek

Conecson diagnostic tools

27-01-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Koreaanse wetenschappers hebben een systeem voor endoscopieonderzoek ontwikkeld dat via de smartphone is te bedienen. Dit zou de zorgkosten van huisartsbezoeken en diagnostisch onderzoek kunnen verlagen.

Conecson, een spin-off van het Zuid-Koreaanse Ulsan National Institute of Science and Technolgy (Unist), heeft een systeem voor medische diagnostiek ontwikkeld dat gebruikmaakt van smartphones. Door ICT-toepassingen te combineren met de functies van veelgebruikte diagnostische apparatuur, zegt het bedrijf een goedkopere en toegankelijke oplossing te bieden voor zowel zorgmedewerkers als patiënten.

Het nieuwe diagnostische apparaat voor endoscopieonderzoek is volgens het bedrijf in te zetten op elke smartphone of tablet. Het systeem is tot 50 procent goedkoper dan traditionele apparaten voor endoscopieonderzoek, stelt Conecson.

Bij conventionele methoden maakt een arts gebruik van een endoscoop, waarbij inwendig onderzoek plaatsvindt via een rigide buis of een flexibele slang. De nieuwe methode voor diagnostiek kan metingen maken van de bloeddruk, polsslag en temperatuur en kan de elektrische activiteit van de hartspier registreren.

Conecson diagnostic tools

Goedkope zorgdiagnostiek

Volgens de wetenschappers van Conecson kan het draagbare systeem voor diagnostiek grote laboratoriumapparatuur vervangen en daarmee een kostenbesparing opleveren voor klinieken en onderzoeksinstituten. Daarnaast moet het systeem het mogelijk maken voor artsen om diagnoses en behandelingsadviezen op afstand met patiënten te delen.

Conecson zegt het systeem verder te ontwikkelen tot een technologie die ook het zuurstofverzadigingsniveau in het bloed aangeeft en onderzoek doet naar het trommelvlies, de neusholte en hart- en longgeluiden van patiënten. Het spin-offbedrijf verwacht het systeem in 2018 op de markt te brengen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ulsan National Institute of Science and Technology | Foto: Ulsan National Institute of Science and Technology (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn