Onopvallende robotarm helpt patiënten met Duchenne

29-01-2016 12:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Mira-onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente heeft een eerste prototype ontwikkeld voor een onopvallende robotarm. De arm moet jongens met de ziekte van Duchenne gaan ondersteunen.

Onderzoekers van Mira, het onderzoekscentrum voor Biomedische Technologie en technische geneeskunde van de Universiteit Twente, hebben samen met het VUmc, TU Delft en het Radboudumc de A-Gear ontwikkeld. Deze robotarm, die patiënten onder hun kleding kunnen dragen, ondersteunt hen bij dagelijkse activiteiten. 

De robotarm geeft patiënten met de ziekte van Duchenne de mogelijkheid om zelfstandig handelingen uit te voeren. Door medische en technische ontwikkelingen kunnen patiënten met Duchenne nu twintig jaar langer leven en veertig jaar worden.

Behoud armfunctionaliteit

Duchenne spierdystrofie komt voor bij ongeveer 1 op de 5.000 levend geboren jongens. Bij vrouwen, die drager van de erfelijke ziekte kunnen zijn, komt de aandoening niet tot uiting. De spieren van jongens met Duchenne worden gedurende hun leven steeds zwakker. Hierdoor kunnen zij hun armen steeds minder goed en uiteindelijk helemaal niet meer gebruiken.

Door ziektevertragende medicijnen neemt de levensverwachting van Duchenne-patiënten steeds verder toe. Daarom is het behoud van de armfunctionaliteiten nog belangrijker, stellen de onderzoekers. Bestaande hulpmiddelen die het verlies van spierfunctie in de armen geleidelijk opvangen, composeren volgens hen niet voor het gehele functieverlies. Daarom hebben de onderzoekers twee armondersteuners ontwikkeld.

Elektrische spiersignalen

De passieve armondersteuner wordt aangestuurd op eigen kracht, zonder motoren. De actieve armondersteuner wordt aangestuurd door motoren die de gebruiker zelf kan controleren. Dat gebeurt door middel van elektrische spiersignalen of minimale spierkracht vanuit de arm, waardoor er volgens de onderzoekers een zo intuïtief en natuurlijk mogelijke beweging ontstaat.

Tijdens het onderzoek vergeleken de onderzoekers de armfunctionaliteit van jongens met Duchenne met en zonder de zogeheten A-Gear armondersteuning. “Tijdens het onderzoek hebben we een aantal deelnemers gehad die hun armen al drie tot vijf jaar niet zelfstandig konden bewegen, die er nu in slaagden om de proeftaken te voltooien", zegt Joan Lobo-Prat, een van de Mira-onderzoekers.

"De bewegingsvrijheid en de functionaliteit van de arm namen toe wanneer proefpersonen het prototype gebruikten. Daarnaast kostte het maken van bewegingen minder energie", stelt Lobo-Prat.

Het onderzoeksinstituut heeft nu het eerst onopvallende prototype gemaakt en bekijkt welke vervolgstappen nodig zijn om de armsteunen verder te ontwikkelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Universiteit Twente, Flextension 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn