Britten bouwen zelfrijdende auto voor senioren

old couple

02-02-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers willen autonoom rijdende voertuigen ontwikkelen naar de behoeften van senioren. Dit moet de levenskwaliteit van ouderen verbeteren en eenzaamheid tegengaan.

De wetenschappers van de University of West of England (UWE Bristol) en het Bristol Robotics Laboratory werken samen in het zogenoemde Flourish-project. Hierin doen de instellingen onderzoek naar zelfrijdende voertuigen die zij specifiek gaan ontwikkelen voor senioren. Dit moet thuiswonende ouderen meer keuzevrijheid en onafhankelijkheid bieden bij het reizen en eenzaamheid tegengaan.

In het Flourish-project zeggen de wetenschappers een gebruiksvriendelijke interface te ontwikkelen die geheel is afgestemd op de behoeften van senioren. Hiermee moeten de ouderen veilig en effectief kunnen reizen. Volgens de initiatiefnemers zijn bestaande autonoom rijdende voertuigen niet voorzien van aanvullende installaties die het veilig maken voor hulpbehoevende ouderen om alleen te reizen.

UWE Bristol Flourish project

Snelheidsmeters

“Met behulp van gesimuleerde tests, gaan we kijken naar verschillende factoren die het ontwerp van het zelfrijdende voertuig geschikt en gebruiksvriendelijk maken voor ouderen”, zegt Professor Chris Alford van de UWE Bristol Department of Psychology.

“We willen er zeker van zijn dat ouderen zich zelfverzekerd en comfortabel voelen bij gebruik van het voertuig. Dit kan bijvoorbeeld door de snelheidsmeters groter te maken, zodat mensen met een visuele aandoening snelheden gemakkelijker kunnen bekijken.” Na de eerste onderzoeken naar de behoeften van de gebruikers, zeggen de wetenschappers samen met andere partijen te werken om het voertuig daadwerkelijk te realiseren. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of West of England | Foto: Hoofdafbeelding: Marcel Oosterwijk, Creative Commons, In tekst-afbeelding: University of West of England (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn