'Google-zoekmachine' verbetert ontwikkeling nieuwe medicijnen

03-02-2016 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de ontwikkeling van nieuwe medicijnen testen farmaceuten de reactie van genen op medicijnen. Genometry, een spin-offbedrijf van MIT en Harvard, heeft efficiënte testsoftware ontworpen, die sneller test dan conventionele onderzoeken.

Conventionele onderzoeken testen hoe de 20.000 genen in een cel op een medicijn reageren. De testsoftware L1000 maakt volgens Aravind Subramanian, medeoprichter van Genometry, gebruik van het feit dat genen in clusters reageren op de werking van een medicijn. Hierdoor hoeft L1000 slechts duizend genen te onderzoeken.

De test biedt de mogelijkheid om tijdens het ontwikkelingsproces te testen of een medicijn op de juiste manier werkt. Doordat de medicijnonderdelen aan het begin van het ontwikkelingsproces te testen, kan een medicijn doelgerichter en sneller worden ontwikkeld. Dit kan leiden tot grootschaliger experimenten.

'Google-zoekmachine' voor medicijncomponenten

De onderneming Genometry die de test heeft ontwikkeld, biedt L1000 aan als dienst. De Belgische Janssen Pharmaceutica heeft het afgelopen jaar een contract getekend waarin Genometry de komende jaren 250.000 componenten van medicijnen laat onderzoeken.

De informatie die uit de onderzoeken komt, gebruikt Genometry voor een open database. De database werkt samen met een Google-achtige zoekmachine, waardoor onderzoekers informatie over bestandsdelen kunnen vinden. Door middel van deze database kunnen individuele onderzoekers volgens Genometry vrij toegang krijgen tot informatie die ze eerder niet hadden. Dit kan onderzoekers helpen in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MIT, Genometry | Foto: MIT Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn