Sensor detecteert wondinfectie binnen een minuut

09-02-2016 07:25 | Door: Aveline Bies

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om een wondinfectie binnen een minuut te detecteren. Dit kan mogelijk zorgkosten verminderen en antibioticaresistentie bij patiënten voorkomen.

De nieuwe methode van de wetenschappers aan de George Washington University identificeert moleculen die door de bacterie Pseudomonas worden aangemaakt. Deze bacterie infecteert over het algemeen chronische wonden. Dit zijn wonden die langer dan acht tot twaalf weken blijven bestaan en waarbij geen of weinig verbetering zichtbaar is.

Volgens de onderzoekers moet de test in de toekomst artsen helpen bij het zo specifiek en vroegtijdig mogelijk indienen van antibiotica, waardoor zorgkosten naar beneden gaan, minder medicijnen nodig zijn en genezingsresultaten verbeteren. De traditionele methode om wondinfecties te identificeren neemt 24 uur in beslag, dat stellen de wetenschappers.

Goedkope sensor

De nieuwe test maakt gebruik van een goedkope elektromechanische sensor die de Pseudomonas-bacterie binnen een minuut identificeert. In het onderzoek hebben de wetenschappers de aanwezigheid van de bacterie in 71 procent van de gevallen en de afwezigheid van de bacterie in 57 procent van de gevallen correct geïdentificeerd. Na verder onderzoek en verbeterde resultaten moet de test gereed zijn voor de toepassing in ziekenhuizen.

“Het detecteren van Pseudomonas en andere organismen die mogelijk een infectie tijdens een ziekenhuisbezoek veroorzaken, kan de mogelijkheid vergroten om de zorg van patiënten te verbeteren”, zegt Dr. Victoria Shanmugam van de George Washington University.

Bloedtest

Eerder hebben onderzoekers van het Duke Medicine universitair medisch centrum in de Amerikaanse stad Durham een bloedtest ontwikkeld die aantoont of een luchtweginfectie door bacteriën of door een virus is veroorzaakt. Zo willen de onderzoekers antibioticavoorschriften verbeteren en resistentie voor de geneesmiddelen bij patiënten voorkomen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Medicalxpress | Foto: Kathleen Tyler Conklin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn