Universiteit Twente start proeftuin voor medische innovaties

simulatie UT

09-02-2016 09:01 | Door: Fitria Jelyta

De Universiteit Twente (UT) opent een proeftuin waarin onderzoekers samen met bedrijven en eindgebruikers medische innovaties marktgericht kunnen testen en ontwikkelen.

Met de nieuwe TechMed proeftuin wil de UT een snellere marktintroductie van medisch-technologische innovaties mogelijk maken. Zo kunnen ondernemers een prototype van nieuwe medische producten of diensten testen in het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) van de UT, dat bestaat uit onder meer een gesimuleerde operatiekamer en een intensive care unit.

De TechMed proeftuin moet de faciliteiten en kennis van het ECTM beschikbaar stellen aan start-ups in de medische technologie en dienstverlening. Zo zijn de eerste experimentele projecten in de proeftuin gericht op de toepassing van magnetische detectie voor de behandeling van borsttumoren en Spineguide, een 3D-geprinte boormal voor scoliosecorrecties.

Minder complicaties

De gepersonaliseerde boormal, die op basis van MRI-beelden is gemaakt, assisteert orthopedische chirurgen bij de operaties van patiënten met een zijdelingse verkromming van de rug. Jaarlijks worden er in Nederland tijdens scoliosecorrecties 2.500 schroeven in de ruggenwervels geboord, dat stellen de wetenschappers.

Door gebruik te maken van de boormal, kunnen chirurgen bij een scoliose-operatie de schroeven beter plaatsen in het wervelkolom om de aandoening te behandelen. Dit leidt volgens de onderzoekers tot minder complicaties tijdens en na de operatie.

€ 200.000

De UT heeft voor de proeftuin samengewerkt met de bedrijven Holland Innovative Twente, DKMS en Panton. Verder stelt de universiteit andere ziekenhuizen en academische centra in de regio te betrekken en staat de proeftuin open voor andere medisch-technologische bedrijven.

De TechMed proeftuin heeft een subsidie van € 200.000 ontvangen vanuit het Operationeel Programma Oost-Nederland. De subsidie komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Universiteit Twente | Foto: Universiteit Twente (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn