Mechanische kakkerlak doorzoekt rampgebied efficiënter

10-02-2016 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse onderzoekers hebben een mechanische kakkerlak ontwikkeld die door te verkleinen, mensen efficiënter kan vinden in puin als gevolg van rampen.

Net als een gewone kakkerlak kan de robot onder de naam compressible robot with articulated mechanisms (Cram), zich kleiner maken. Hierdoor kan de mechanische kakkerlak door puin lopen zonder stukken puin te verschuiven. Volgens de ontwikkelaars van de University of California, Berkeley, biedt Cram een oplossing om veilig op zoek te gaan naar overlevenden in rampgebieden.

Bij het zoeken naar overlevenden van een ramp is het volgens de wetenschappers belangrijk voor reddingswerkers om te wachten totdat het veilig is voordat ze het puin kunnen verplaatsen. Dit moet voorkomen dat redders zelf verstrikt raken in het puin. Volgens de onderzoekers kan de mechanische kakkerlak reddingswerkers helpen de veiligheid van het rampgebied vast te stellen.

Huidige systemen maken het mogelijk om mensen te detecteren onder puin door middel van camera’s en warmtebeeldcamera, maar kunnen niet diep in het puin zoeken. Daarnaast zijn veel robots die in rampgebieden functioneren niet geschikt om efficiënt door het puin op zoek te gaan naar overlevenden, zo stellen de wetenschappers.

Prototype

Het prototype van Cram is slechts 75 millimeter groot en kan verkleinen tot 35 millimeter. De onderzoekers zeggen te werken aan een model dat nog verder kan verkleinen. Verder werken de ontwikkelaars aan een methode om Cram goed te kunnen sturen in puin.

De wetenschappers krijgen financiële steun van het Amerikaanse leger om de robot verder te ontwikkelen. Zij zien mogelijkheden om de mechanische kakkerlak in de toekomst te gebruiken voor het verzamelen van informatie. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BBC News, University of California, Berkeley

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn