Biotechstart-up ThromboDx valt voor € 70 mln in Amerikaanse handen

Kankercellen

09-02-2016 18:31 | Door: Dimitri Reijerman

ThromboDx, een Nederlandse start-up die een snelle diagnostische bloedtest voor kanker ontwikkelt, is overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Illumina. Het overnamebedrag ligt op € 70 mln.

In oktober vorig jaar presenteerde ThromboDx zijn test. Op basis van een druppel bloed is in een vroeg stadium al vast te stellen of iemand kanker heeft. De bloedtest, waarbij op basis van algoritmen gekeken wordt naar de genetische samenstelling van bloedplaatjes, geeft een gedetailleerde diagnose en duurt slechts 12 minuten.

Deskundigen hebben hoge verwachtingen van de technologie van ThromboDx. Door gebruik te maken van de test, krijgt de behandelend arts inzicht in de genetische eigenschappen van de betreffende kanker. Zo biedt de test mogelijkheden voor het opstellen van een therapie op maat die de kans op genezing vergroot. Dit maakt behandelingen van diverse soorten kanker effectiever en goedkoper, dat stelt de start-up. De test moet over vijf jaar op de markt komen.

Amerikaanse overname

ThromboDx, een spin-off van de Vrije Universiteit en het VUmc, is inmiddels overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Illumina voor een bedrag van € 70 mln, zo schrijft het FD. Illumina heeft de Nederlandse biotechstart-up ondergebracht in haar dochteronderneming Grail. Deze doet onderzoek naar baanbrekende diagnostische tests.

Illumina, dat een beurswaarde heeft van circa $ 20 mrd, richt zich op het in kaart brengen van het menselijke RNA. De onderneming kent diverse grote investeerders. Onder hen zijn voormalig Microsoft-ceo Bill Gates en Jeff Bezos, directeur van Amazon.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: FD | Foto: By Laura sofia muñoz oquedo (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn