3D-printer beeldt stad uit voor blinden en slechtzienden

11-02-2016 13:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitse onderzoekers hebben een bord ontwikkeld met een 3D-printer die blinden en slechtzienden kan ondersteunen bij het bestuderen van visuele beelden, zoals landkaarten.

De wetenschappers van het Hasso Platner Institut hebben een systeem ontwikkeld dat blinden en slechtzienden ondersteunt bij het bestuderen van visuele beelden. Het Linespace-systeem vergroot de mogelijke manieren voor blinden en slechtzienden om visuele beelden waar te nemen en beperkt ze niet tot het gebruik van braille. Hierdoor kunnen de gebruikers van het Linespace-systeem zelfstandiger te werk gaan.

Linespace bestaat uit een 3D-printer, een apparaat dat met de voet wordt aangestuurd, en een plaat van 140 bij 100 centimeter. Op basis van stemopdrachten, start de 3D-printer met het uitbeelden van afbeeldingen, zoals landkaarten, door lijntjes te produceren op het bord. Vervolgens kan de gebruiker de lijnen met hun vingers volgen om de afbeelding te bestuderen.

Na het uitbeelden van de gegeven informatie, kunnen gebruikers ervoor kiezen om de afbeelding uit te breiden door een volgende stemopdracht te geven. Daarnaast schraapt de 3D-printer het bord schoon na gebruik van het systeem, waardoor gebruikers de plaat niet voortdurend schoon hoeven te maken.

Diverse applicaties

Het systeem werkt met diverse applicaties die door de onderzoekers zijn ontwikkeld. Deze apps moeten visueel beperkten toegang verlenen tot informatie en systemen die eerst niet toereikend waren. Een van de applicaties is een simpele versie van Microsoft Excel, die complexe data begrijpbaar maakt voor de gebruikers. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Hasso-Platner-Institut, New Scientist

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn