Elektronische neus ‘ruikt’ prostaatkanker in urine

urine cups

12-02-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben elektronische neus ontwikkeld die blaas- en prostaatkanker kan opsporen. De patiëntvriendelijke methode moet leiden tot verbeterde behandelingen tegen de ziekte.

Wetenschappers van de University of Liverpool en de University of the West of England (UWE Bristol) hebben een patiëntvriendelijke methode ontwikkeld die blaas- en prostaatkanker in urinemonsters opspoort door gebruik te maken van een elektronische neus. Dit moet volgens de wetenschappers leiden tot een vroegtijdige diagnose van de ziekte, waardoor de behandeling wordt verbeterd en de kans op genezing stijgt.

De nieuwe diagnosetechniek bestaat uit het zogeheten Odoreader-sensorsysteem dat gasstoffen van het urinemonster van elkaar scheidt en vervolgens in een algoritme verwerkt om vast te stellen of de patiënt te maken heeft met blaas- of prostaatkanker. Uit de eerste testresultaten blijkt dat de diagnosetechniek de aanwezigheid van blaas- en prostaatkanker bij 155 mannelijke patiënten kon vaststellen.

Snel resultaat

“Er is een dringende noodzaak om deze vormen van kanker in een vroeg stadium vast te stellen, waardoor ze beter behandelbaar zijn”, zegt Professor Chris Probert van de University of Liverpool. “Na een vervolgonderzoek willen wij de techniek in een gebruiksvriendelijk format opstellen.”

Met behulp van verschillende partners zegt de onderzoeker de snelle en goedkope diagnosetechniek in onder meer ziekenhuizen en klinieken beschikbaar te maken.

Volgens de wetenschapper bestaat er op dit moment nog geen techniek die nauwkeurige diagnoses maakt van prostaatkanker. Vaak leiden traditionele diagnosetechnieken tot onnodige biopsies en kunnen de technieken infecties veroorzaken, stelt Probert. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: University of Liverpool | Foto: Steven Depolo, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn