€ 500.000 voor Nederlands camerasysteem voor tumoroperaties

12-02-2016 09:55 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse Quest Medical Imaging heeft een camerasysteem ontwikkeld dat tumoren zichtbaarder maakt en tot betere operatieresultaten leidt. Met een crowdfundingactie heeft het bedrijf € 500.000 opgehaald. 

Het Nederlandse bedrijf Quest Medical Imaging heeft het zogeheten Spectrum-camerasysteem ontwikkeld. Dit systeem maakt kankertumoren zichtbaarder tijdens operaties, waardoor chirurgen de tumoren beter kunnen verwijderen. Via het platform Collin Crowdfund is het bedrijf erin geslaagd om een geldbedrag van € 500.000 op te halen voor de internationale introductie van het camerasysteem.

Quest Medical Imaging heeft het geldbedrag via de crowdfundingactie binnen drie uur opgehaald. Hiervoor hebben 349 verschillende partijen ieder ruim € 1.430 geïnvesteerd. CEO Richard Meester van Quest Medical Imaging verwacht dat het systeem binnen vijf jaar wereldwijd de basis vormt voor kankeroperaties.

“We openen dit jaar een kantoor in Duitsland en hadden al representatie in de VS na de goedkeuring van het product door de FDA”, zegt Meester in Zorgvisie. “En we willen ook voet aan de grond krijgen in Saoedi-Arabië.”

Multifunctioneel

Om de tumoren met het Spectrum-camerasysteem zichtbaar te maken, wordt een fluorescerende vloeistof bij patiënten ingespoten. Dit maakt het voor chirurgen mogelijk om weefsels met de kankercellen nauwkeurig weg te snijden.

Daarnaast is het camerasysteem van Quest Medical Imaging ook bij andere operaties te gebruiken. Zo is het systeem toe te passen tijdens openhartoperaties, waarbij een contrastvloeistof wordt gebruikt om verstoppingen en lekkages te visualiseren. Het Spectrum-camerasysteem wordt in Nederland al in verschillende ziekenhuizen toegepast.

Bij traditionele technieken wordt vaak te veel of juist te weinig weefsel met de schadelijke cellen weggesneden, stelt het bedrijf. Dit kan mogelijk leiden tot herhaaldelijke operaties, oplopende zorgkosten en een traag herstel bij patiënten. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Zorgvisie, Medicalfacts | Foto: Commander, U.S. 7th Fleet, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn