‘Goedkoop’ exoskelet geeft patiënten bewegingsvrijheid

12-02-2016 15:20 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up SuitX heeft naar eigen zeggen het goedkoopste en lichtste exoskelet ontwikkeld. Deze innovatie laat patiënten met een verlamming in het onderlichaam weer lopen.

Het Phoenix-exoskelet van Amerikaanse start-up SuitX is een draagbare robotassistent die patiënten met een verlamming in het onderlichaam bewegingsvrijheid geeft door ze te laten lopen. Met een gewicht van 12,25 kilo en een prijs van $ 40.000 is de wearable volgens SuitX ’s werelds lichtste en goedkoopste exoskelet. Daarnaast is het systeem modulair en aan te passen aan verschillende lichaamsvormen.

De Phoenix van SuitX bestaat uit een batterij die gebruikers in een rugzak bij zich kunnen dragen en uit modulaire onderdelen die patiënten aan hun benen moeten vastmaken. Verder is het systeem voorzien van krukken met knoppen, waarmee gebruikers bewegingen van de benen kunnen aansturen.

Het exoskelet is gedurende vier uur aan een stuk door te gebruiken. Door het lopen af te wisselen met pauzes kunnen patiënten de wearable acht uur lang gebruiken zonder de batterij op te laden. Door gebruik te maken van een smartphone-app kunnen gebruikers van de Phoenix het aantal gelopen kilometers bijhouden.

Kwaliteit van leven verbeteren

Volgens SuitX is het exoskelet vooral toepasbaar voor patiënten met een ruggengraatletsel. “We kunnen hun ziekte niet genezen, maar wat we wel kunnen doen is het voorkomen van mogelijke verwondingen aan het lichaam als gevolg van te lang in een rolstoel zitten”, zegt Homayoon Kazerooni, CEO van SuitX, in MIT Technologyreview. “Het exoskelet verbetert de levenskwaliteit van deze patiënten.”

Met het Phoenix-exsoskelet zegt de start-up te concurreren met bestaande exoskeletten, zoals de ReWalk, die volgens SuitX 22,5 kilo weegt en $ 70.000 kost.

In een ander project hebben onderzoekers van de Korea University en de Technische Universität Berlin een exoskelet ontwikkeld waarbij patiënten met een verlamming in het onderlichaam LED-lampjes gebruiken voor de aansturing van het systeem. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MIT Technologyreview, Designboom 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn