‘Gelukkigste landen leggen nadruk op duurzaamheid’

‘Gelukkigste landen leggen nadruk op duurzaamheid’

06-05-2013 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gelukkigste landen in de wereld benadrukken gelijkheid, solidariteit, sterke publieke instellingen… en duurzaamheid. Dat zegt econoom Jeffrey Sachs.

Hij was een van de jongste professoren ooit op Harvard, is speciaal adviseur voor de secretaris-generaal van de VN, en stond twee keer in de lijst van 100 invloedrijkste personen ter wereld van TIME-magazine. Jeffrey Sachs, professor duurzame ontwikkeling aan de Columbia University in New York, weet hoe landen gelukkig kunnen worden.

In een recente blog op opinieforum Project Syndicate concludeert hij dat de gelukkigste landen ter wereld vijf dingen gemeen hebben: gelijkheid, solidariteit, democratische verantwoording, en sterke publieke instellingen. De vijfde? Duurzaamheid. Sachs raadt regeringen van harte aan leentjebuur te spelen bij deze gelukkigste landen.

Koolstofarme economie

Maar waar te beginnen? Energie-efficiëntie is een indicator die bijdraagt aan de duurzaamheid van landen. Sachs merkt op dat Zwitserland slechts 100 kilogram aan olie-equivalent nodig heeft om $1.000 aan bruto nationaal product te creëren. De Verenigde Staten hebben bijna het dubbele nodig en gaan daarmee een stuk minder zuinig met fossiele grondstoffen om. Nederland heeft voor dezelfde opbrengst 136 kilogram olie nodig. Inspiratie komt dus uit een Europees bergstaatje.

Sachs wijst naast duurzaamheid ook op andere factoren voor geluk, zoals het succes waarmee landen als Nederland en Duitsland hun werkloosheid laag kunnen houden. Duitsland, Zweden en Zwitserland krijgen een pluim voor hun begrotingsevenwicht.

Naast de West-Europese successen benoemt Sachs specifiek Braziliës anti-armoedebeleid en het algemene geluk van Costa Rica.

Het begon bij de Nederlanders

Volgens Sachs leren verschillende landen al eeuwen van elkaar. Slimme landen kijken naar succesvolle economische hervormingen in het verleden. Zo is Groot-Brittannië in de achttiende eeuw geïnspireerd door de Nederlanders, keek Japan af bij Duitsland en nam Europa de Verenigde Staten als voorbeeld na de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Asian Development Bank via Flickr.com Bron: Project Syndicate

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn