Stent laat patiënten exoskelet via de hersenen aansturen

15-02-2016 18:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Australische onderzoekers hebben een stent ontwikkeld, waarmee patiënten met een verlamming in het boven- en onderlichaam weer kunnen lopen.

Hiervoor maken de dwarslaesiepatiënten gebruik van een exoskelet, dat ze via de stent met hersensignalen kunnen aansturen. Het systeem is een vinding van de University of Melbourne.

De stent is net zo klein als een paperclip en wordt via een katheter geplaatst in een bloedvat naast de motorcortex, een gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor lichaamsbewegingen. Door gebruik te maken van een techniek die bloedvaten afbeeldt met behulp van contrastvloeistof, is de ingreep minimaal invasief.

Vervolgens neemt het apparaat hersensignalen van de motorcortex op en zet ze om in elektrische commando’s, waarmee patiënten een exoskelet via de hersenen kunnen aansturen om zelfstandig te lopen.

Bionisch ruggenmerg

“Met dit apparaat willen wij patiënten met een complete verlamming weer hun lichaamsfuncties en bewegingen teruggeven door hersenactiviteiten op te nemen en deze om te zetten tot elektrische commando’s die via een hulpmiddel zoals een exoskelet, bewegingen in de ledematen mogelijk maken”, zegt Dr. Thomas Oxley, van de University of Melbourne. “In wezen is dit een bionisch ruggenmerg.”

Volgens de wetenschappers zijn bestaande exoskeletten enkel handmatig aan te sturen via bijvoorbeeld een joystick of knoppen om patiënten met een verlamming in het onderlichaam te helpen bij het lopen, staan of zitten. Hierdoor kunnen patiënten met een verlamming in zowel het boven- als het onderlichaam het eksoskelet niet gebruiken.

Toepassing

Naast de mogelijke toepassingen voor patiënten met een ruggengraatletsel, zien de onderzoekers ook mogelijkheden om de stent in de toekomst te gebruiken bij patiënten met epilepsie, de ziekte van Parkinson en andere neurologische ziektes.

De wetenschappers zeggen de stent in 2017 op patiënten te testen in het Royal Melbourne Hospital. Naar verwachting wordt het product in 2022 op de markt gebracht. 

Bekijk hieronder hoe de stent dwarslaesiepatiënten een exoskelet via de hersenen laat aansturen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The University of Melbourne | Foto: The University of Melbourne

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn