Verontrustend record: meer CO2 in de lucht dan ooit

Verontrustend record: meer CO2 in de lucht dan ooit

07-05-2013 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De CO2-concentratie in de lucht zal in mei oplopen tot 400 ppm: nooit eerder was deze concentratie zo hoog. Er wordt nog te weinig tegen klimaatverandering gedaan.

Dit blijkt uit metingen van het Mauna Loa observatorium in Hawaï. Het Mauna Loa observatorium startte in 1958 met het monitoren van CO2-concentraties. De afgelopen 55 jaar heeft het observatorium elk uur metingen uitgevoerd.

De resultaten van die metingen laten een stabiele groei van de CO2-concentratie zien. Deze Keeling Curve, genoemd naar de oprichter van het Mauna Loa observatorium, was de eerste die de correlatie tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-concentraties inzichtelijk maakte.

[caption id="attachment_54573" align="alignright" width="480"] De Keeling Curve. Bron: http://keelingcurve.ucsd.edu/[/caption]

Symbolische mijlpaal

Nu laten de resultaten zien dat de wereldwijde CO2-concentratie in mei over de 400 ppm (parts per million) heen zal gaan. Dat leidt volgens de wetenschappers niet direct tot klimaatcatastrofes. Wel is het passeren van de grens een duidelijke symbolische mijlpaal waaruit blijkt dat overheden wereldwijd nog steeds te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan.

De volgende mijlpaal is die van 450 ppm. Deze is door de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties aangewezen als de waarde waar we onder moeten blijven om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen.

Zorgelijk is het dat volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de organisatie die Mauna Loa en andere CO2-observatoria beheert, de CO2-concentratie met de huidige uitstoot binnen 25 jaar ook de grens van 450 ppm zal passeren.

Industriële revolutie

Uit analyses van in ijs gevangen luchtbelletjes concluderen klimaatwetenschappers dat de concentratie CO2 in de 800,000 jaar voor de industriële revolutie nooit boven de 300 ppm uit is geweest. Het is daardoor moeilijk om te voorspellen hoe het klimaat zal reageren op de huidige hoge CO2-concentratie.

Bron: Bloomberg

Foto: Nula666 via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn