Vingers aan een prothesearm bewegen via de hersenen

17-02-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Patiënten met een geamputeerde arm moeten met een hersengestuurde prothese de kunstmatige vingers afzonderlijk kunnen bewegen. Dit geeft patiënten meer zelfstandigheid.

De Amerikaanse wetenschappers van de Johns Hopkins University School of Medicine hebben een prothesearm ontwikkeld die met hersensignalen te sturen is. De techniek is getest op een epilepsiepatiënt, die niet geamputeerd was. Daaruit bleek dat de patiënt de vingers van de prothesearm afzonderlijk kan laten bewegen via hersensignalen.

Hiervoor hebben de onderzoekers gegevens over de hersenactiviteit verzameld door gebruik te maken van 128 elektrodesensoren. Met een computerprogramma kregen de wetenschappers inzicht in de gedeeltes van de hersenen die actief waren bij een beweging van de armen en vingers van de patiënt.

De onderzoekers hebben de robotarm zo geprogrammeerd dat de kunstmatige vingers afzonderlijk bewegen op basis van de hersengedeeltes die actief zijn bij een beweging van echte vingers. Vervolgens is de prothesearm door middel van elektroden gekoppeld aan de patiënt, die de prothese via de hersenen aanstuurt.

Primeur

“Dit is de eerste keer dat een persoon automatisch en zonder uitgebreide oefeningen afzonderlijke vingerbewegingen kan maken met een hersengestuurde prothesearm”, zegt Dr. Nathan Crone van de Johns Hopkins University School of Medicine. “Deze technologie gaat verder dan bestaande protheses, waarin kunstmatige vingers enkel als geheel, maar niet afzonderlijk kunnen bewegen.”

Volgens de wetenschappers duurt het echter nog een aantal jaren voordat de technologie toepasbaar is op patiënten met geamputeerde ledematen.

Voelen met robothand

In een ander project hebben de wetenschappers van de Johns Hopkins University een robothand ontwikkeld die patiënten met geamputeerde ledematen en verlamming weer laat voelen bij aanraking. Met de robothand kon de patiënt geblinddoekt met bijna 100 procent zekerheid aangeven welke vinger werd aangeraakt. 

Bekijk hieronder hoe de hersengestuurde prothesearm vingers afzonderlijk laat bewegen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Johns Hopkins University School of Medicine | Foto: David pacey, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn