ASN Bank: farmaceutische industrie beschermt consument onvoldoende

medicijnen

15-02-2016 17:45 | Door: Dimitri Reijerman

De ASN Bank stelt in een kritisch rapport over de farmaceutische sector dat vijftien grote medicijnfabrikanten de consument onvoldoende beschermen.

Voor het rapport, dat in op opdracht van de ASN Bank is opgesteld door onderzoeksbureau Sustainalytics, zijn de grootste farmaceutische bedrijven wereldwijd onderzocht. Daarbij is gekeken naar de duurzaamheidsprestaties van deze ondernemingen.

Sustainalytics somt een aantal tekortkomingen op die bij interne kwaliteitsprocedures optreden met betrekking tot medicijnen die op de markt komen of al verkrijgbaar zijn. Zo zijn de onderzochte bedrijven onvoldoende transparant over de resultaten van klinisch onderzoek bij de ontwikkeling van medicijnen. Ook is de externe controle op de productie onvoldoende door een gebrek aan richtlijnen.

Een ander pijnpunt is dat farmaceutische bedrijven geen procedures klaar hebben liggen om schandalen vanwege onverantwoorde marketing te voorkomen. Verder laten zij kansen onbenut om problemen met medicijnen na verkoop te signaleren en te verhelpen, en het integriteitsmanagement bij het beloningsbeleid laat soms te wensen over, bijvoorbeeld omdat duurzaamheid niet wordt meegewogen.

De ASN Bank zegt dat zij willen dat farmaceutische bedrijven zich meer richten op patiënten. De bank wil daarover met de sector in gesprek. “Ze moeten eerlijk zijn over misstanden en hun uiterste best doen om deze te voorkomen,” zegt Hansje van der Zwaan, mensenrechtenspecialist bij de duurzame bank. De ASN Bank stelt daarom farmaceutische bedrijven tijdens aandeelhoudersvergaderingen vragen over veiligheid voor consumenten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: ASN Bank | Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn