Nanosensoren voorkomen extra operaties kankerpatiënten

22-02-2016 18:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Australische en Duitse onderzoekers hebben sensoren ontwikkeld die uitzaaiingen in het lymfestelsel tijdens een operatie detecteren. Dit moet vervolgoperaties overbodig maken. 

Volgens de onderzoekers van de University of South Australia (Unisa) en het Duitse Forschungszentrum Jülich kunnen de siliconen nanosensoren artsen helpen om uitzaaiingen in het lymfestelsel tijdens een operatie op te sporen.

Met behulp van deze technologie kunnen artsen tumorcellen al tijdens een operatie diagnosticeren en indien nodig direct verwijderen. Dit moet vervolgoperaties overbodig maken.

Bij conventionele methodes om uitzaaiingen op te sporen, nemen chirurgen tijdens een operatie monsters die ze vervolgens laten onderzoeken in een lab. Na twee dagen wordt dan pas duidelijk of een patiënt opnieuw moet worden geopereerd. Met de nieuwe technologie zou de hele procedure niet langer dan een uur in beslag nemen.

Behalve efficiënter, is de nieuwe technologie volgens de onderzoekers ook duizend keer gevoeliger dan bestaande technologieën. “Tijdens experimenten bleek de technologie zo verfijnd te zijn dat die zelfs één enkele tumorcel in een lymfeklier kan opsporen", zegt professor Benjamin Thierry in een persbericht. 

Doordat de technologie zeer gevoelig is, verwachten de onderzoekers dat 40 procent van borstkankerpatiënten geen tweede operatie nodig heeft. De technologie kan volgens hen worden toegepast bij diverse kankersoorten, zoals borst- en maagkanker. Bij deze kankersoorten ontstaan uitzaaiingen via verspreiding van tumorcellen in het lymfestelsel. 

De onderzoekers hopen de technologie in de toekomst ook te kunnen toepassen om kwaardaardige en goedaardige tumoren van elkaar te onderscheiden. 

Jodiumzaadjes

In Nederland maakt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven sinds 2003 gebruik van jodiumzaadjes om het aantal vervolgoperaties te verminderen. De zaadjes worden gebruikt om de exacte plaats van een tumor op te sporen. De opsporingstechniek leidt ertoe dat de chirurg het zaadje en de tumor gericht kan verwijderen. Sinds het gebruik van deze techniek is het aantal vervolgoperaties gedaald. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of South Australia | Foto: liz west Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn