De groene dood: duurzame uitvaart populair in VS

De groene dood: duurzame uitvaart populair in VS

13-05-2013 11:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ecologisch verantwoorde begrafenissen nemen in Amerika toe. Mensen willen op hun laatste rustplaats één worden met de natuur, zonder deze te belasten.

Het is onvermijdelijk: er komt een dag waarop de laatste adem wordt uitgeblazen, het hart zijn werk neerlegt en de ogen voor eeuwig sluiten. Een leven komt ten einde, maar niet voordat het een laatste rustplaats heeft gevonden. En dat laatste is een punt waar veel mensen zich druk over maken: wordt het een begrafenis, een crematie of – voor de meer avontuurlijke mens – het invriezen van de hersenen?

In de Verenigde Staten kiezen steeds meer mensen echter voor een milieuvriendelijke crematie of begrafenis. Een uitvaart zonder een betonnen gewelf, traditionele doodskist met metaalwerk of chemicaliën die gebruikt worden om het lichaam te balsemen. In plaats daarvan wordt het levenloze lichaam gewikkeld in biologisch afbreekbare lijkwaden, geplaatst in een bamboekist en begraven op een plek waar het kan ontleden en deel gaat uitmaken van de natuur.

Milieuvriendelijke uitvaart

“Het is harmonieus”, vindt de 64-jarige David Gold. De tandarts is nog niet met pensioen, maar heeft al wel serieuze plannen om ‘ooit’ begraven te worden op Prairie Creek in Florida, één van de 30 volledig ecologische begraafplaatsen. “Het is veel natuurlijker, maar ook simpel.” Gold is geen uitzondering: uit een enquête van de Amerikaanse uitvaartbranche bleek dat 43 procent van de respondenten hier ‘interesse’ in heeft. Sindsdien nam het aantal centra dat een milieuvriendelijke uitvaart aanbiedt toe, en ontstond een kleine maar sterk groeiende markt.

Op het terrein van Prairie Creek is alles biologisch afbreekbaar. “Zelfs op het graf wordt geen ouderwetse gedenksteen geplaatst,” zegt beheerder Freddie Johnson, “Wat je ziet is natuur.” De ecologische doodskisten worden in verschillende versies geleverd: bamboe, grenen, geweven wilg, gerecycled karton en zelfs van gedroogde bananenplanten.

Klinkt duur, maar een milieuvriendelijk uitvaart is over het algemeen – naast crematie – goedkoper dan de traditionele versie, omdat de kosten voor balseming en metaal wegvallen. Een milieuvriendelijke uitvaart bespaart daarom niet alleen geld: naar schatting van de Cornell University wordt er in de VS jaarlijks 60.000 ton staal en 18 miljoen chemische balsemvloeistof voor begrafenissen gebruikt. Dat is genoeg staal voor acht Eiffeltorens en een hoeveelheid balsemvloeistof die acht Olympische zwembaden kan vullen.

Bron: Reuters

Foto: Mattman4698 via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn