97% wetenschappers eens: klimaatverandering komt door mens

97% wetenschappers eens: klimaatverandering komt door mens

16-05-2013 10:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijd zijn wetenschappers eensgezind: de mens is de voornaamste oorzaak van de opwarming van het klimaat. Het publiek denkt echter dat ze verdeeld zijn.

Uit grootschalig onderzoek van experts uit Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada blijkt dat 97,1 procent van de wetenschappers menselijk handelen als de belangrijkste oorzaak van klimaatopwarming zien. De laatste decennia steeg wereldwijd de gemiddelde temperatuur met bijna één graad Celsius, en ook neemt het aandeel CO2 in de lucht recordhoogtes aan.

Om tot deze conclusie te komen werd onderzoek van 29.000 wetenschappers – vanaf 1990 gepubliceerd in 11.994 wetenschappelijke tijdschriften – bestudeerd. Van de 4.000 samenvattingen die over klimaatverandering gingen, werd slechts in 83 (0,7 procent) aangetoond dat het niet aan de mens ligt, terwijl 2,2 procent van de wetenschappers geen conclusies trok.

Alle data zijn gepubliceerd op www.skepticalscience.com, en ook staat het artikel in het tijdschrift Environmental Research Letters. “Als mensen het oneens zijn met onze vondsten, willen we dat graag weten”, zegt co-auteur Mark Richardson van de University of Reading.

Publieke opinie

Die eensgezindheid onder wetenschappers komt echter nog niet goed over bij het algemene publiek. De heersende opinie is namelijk dat wetenschappers het niet met elkaar eens zijn over de rol van de mens in de klimaatverandering. Uit een enquête bleek dat 45 procent van de Amerikanen denkt dat dit het geval is. Dana Nuccitelli, blogger van Skeptical Science, moedigt wetenschappers daarom aan om bij iedere gelegenheid hun gedachten over klimaatverandering duidelijk te maken.

“Er is een sterke wetenschappelijke overeenstemming over de oorzaak van klimaatverandering, terwijl het publiek het tegenovergestelde denkt”, zegt co-auteur John Cook van de University of Queensland, Australië. “Wanneer mensen begrijpen dat wetenschappers het eens zijn over de oorzaken van klimaatopwarming, is de kans groot dat ze maatregelen die dit tegengaan steunen.”

Bron: Reuters

Foto: Vidar Stensen via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn