Mobiel apparaat monitort zwangerschap op afstand

09-03-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse Telenatal werkt samen met zorgbedrijf Mediq Medisource en het Deventer Ziekenhuis om complicaties bij zwangerschap op afstand te monitoren met een mobiel apparaat.

Dat schrijft Medicalfacts. De Sense4baby van het Nederlandse bedrijf Telenatal is een mobiel instrument dat de hartslag van een foetus en de weeën van een zwangere vrouw registreert. Hiermee kunnen vrouwen bij een zwangerschap een zogeheten cardiotocogram (CTG) in hun thuisomgeving maken.  

Volgens het Deventer Ziekenhuis kan het apparaat aanzienlijke kosten besparen, doordat vrouwen niet naar het ziekenhuis hoeven te reizen of in het ziekenhuis moeten verblijven om de hartfilmpjes te maken. Verder maakt het apparaat het mogelijk om frequente poliklinische bezoeken te verminderen.  

De samenwerking tussen het Deventer Ziekenhuis, Telenatal en Mediq Medisource maakt de mobiele dienst beschikbaar voor zwangere vrouwen in de regio Deventer.

Complicaties bij zwangerschap

Het mobiele CTG-apparaat is met name geschikt om de gezondheid te monitoren van vrouwen die zwanger zijn van een baby met een groeiachterstand, of zwangere vrouwen waarbij de vliezen vroegtijdig zijn gebroken. Zo laat de Sense4baby een hartslagfilm van de foetus zien op een smartphone of tablet.

Deze gegevens worden doorgegeven aan de gynaecoloog, die de CTG-scans analyseert en contact opneemt bij mogelijke afwijkingen. Het Deventer Ziekenhuis stelt de Sense4baby echter alleen beschikbaar op basis van een doktersvoorschrift. Vervolgens legt een verpleegkundige van Mediq Medisource uit hoe het apparaat werkt. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Medicalfacts, Deventer Ziekenhuis | Foto: Hoofdafbeelding: Dave Herholz, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Deventer Ziekenhuis (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn