Acht Nederlandse organisaties aan de slag voor duurzame zorg

11-03-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Tijdens de MVO Expeditie Duurzame Zorg maakten acht Noord-Nederlandse zorgorganisaties bekend actief aan de slag te gaan met de circulaire economie en het verduurzamen van de zorgketen.

De organisaties en gemeenten die aan de MVO Expeditie Duurzame Zorg hebben deelgenomen, zeggen de circulaire economie en een betrokken samenleving centraal te stellen in hun strategie. Met dit initiatief wil MVO Nederland samenwerkingen tussen zorgorganisaties en hun ketenpartners stimuleren om duurzame zorg in Noord-Nederland te versnellen.

“Deze acht zorgorganisaties bereiken meer dan 100.000 mensen”, zegt Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg. “Ze hebben meer dan 115 gebouwen en alleen al de elektriciteitsrekening overschrijdt de € 10 mln. Als deze organisaties verduurzamen, dan heeft dat echt effect.”

Verspilling aanpakken

In het MVO-initiatief zijn organisaties en ziekenhuizen als Ziekenhuis Nij Smellinghe, Kwadrant Groep, Antonius Zorggroep, Cosis, Espria, Lentis, Noorderbrug en ZuidOostZorg betrokken. De deelnemende organisaties gaan zich focussen op onderwerpen als circulair bouwen, het aanpakken van voedsel-, energie-, en medicijnverspilling, en duurzame alternatieven rondom het organiseren van zorg.

Zo gaat Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten 7.500 zonnepanelen op het ziekenhuisgebouw installeren om het energiegebruik te verduurzamen. “Met de zonnepanelen kunnen wij 30 procent van onze energiebehoefte duurzaam opwekken”, zegt Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen bij Ziekenhuis Nij Smellinghe.

Circulaire ziekenhuizen

Daarnaast heeft Nij Smellinghe plannen om bestaande gebouwen beter te benutten. Zo kunnen verschillende specialisaties in een ziekenhuis gebruikmaken van dezelfde ruimtes. Brouwers: “Wanneer er behoefte is aan een nieuw ziekenhuisgebouw wordt het echter interessant voor ons om te kijken naar de circulaire bouwmethodes die bijvoorbeeld in het Alliander-kantoor zijn toegepast, naar het ontwerp van Thomas Rau.”

Naast het verduurzamen van ziekenhuisgebouwen, ziet MVO Nederland kansen voor onder meer een investeringsfonds voor duurzame zorgprojecten en gunstige contracten voor MVO-zorgorganisaties. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MVO Nederland, Nij Smellinghe | Foto: Hoofdafbeelding: Presidencia de la Republica Mexicana, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Thomas Reye (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn