Nederlandse ziekenhuizen gaan uitdaging energiebesparing aan

15-03-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk wil met 845 zonnepanelen de energievoorziening verduurzamen. In Drachten plaatst het ziekenhuis Nij Smellinghe 7.500 zonnepanelen om energieneutraal te zijn in 2030.

Met de zonnepanelen op het dak verwacht het ziekenhuis St. Jansdal jaarlijks 203.000 kilowattuur aan duurzame stroom op te wekken. Het zonnedak wordt mogelijk gemaakt door energieleverancier Pure Energie en Van Beek Ingenieurs. Voor dit project is een geldbedrag van € 300.000 gemoeid. Het ziekenhuis in Hardewijk verwacht dit bedrag in acht jaar tijd terug te verdienen.

In de afgelopen week heeft ook het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bekendgemaakt zonnepanelen te installeren. Nij Smellinghe zegt energiebesparing als een belangrijk speerpunt te zien voor de komende jaren. Zo heeft het ziekenhuis de ambitie om in 2025 50 procent van de eigen energiebehoefte duurzaam op te wekken en om in 2030 energieneutraal te zijn.

Sneller duurzame zorg

Eerder hebben acht Noord-Nederlandse zorgorganisaties aangekondigd de verduurzaming van zorg te versnellen door onder meer voedsel-, energie-, en medicijnverspilling aan te pakken en de circulaire economie centraal te stellen in de zorgketen. Onder de acht zorgorganisaties die deelnamen aan de MVO Expeditie Duurzame Zorg, was ook het ziekenhuis Nij Smellinghe.

“Deze acht zorgorganisaties bereiken meer dan 100.000 mensen”, zegt Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg. “Ze hebben meer dan 115 gebouwen en alleen al de elektriciteitsrekening overschrijdt de € 10 mln. Als deze organisaties verduurzamen, dan heeft dat echt effect.”

Uitdaging voor ziekenhuizen

Nederlandse Universitair Medisch Centra (umc) hebben zich in de meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA3) tussen de overheid en het bedrijfsleven afgesproken dat ze in 2020 30 procent energie besparen ten opzichte van 2005. In het afgelopen jaar hebben de umc’s een energiebesparing van 14,4 procent behaald. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: St. Jansdal, Nij Smellinghe, Duurzaam Gebouwd | Foto: Hoofdafbeelding: Fotos GOVBA, Creative Commons, In tekst-afbeelding: St. Jansdal (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn