Infographic: Hoeveel broeikasgassen stoot de wereld echt uit?

Infographic: Hoeveel broeikasgassen stoot de wereld echt uit?

27-05-2013 09:04 | Door: Mark Beumer

Hoeveel broeikasgassen stoten we jaarlijks nou echt uit? ASN Bank en Ecofys publiceren in samenwerking met DuurzaamBedrijfsleven.nl een (update van een legendarische) infographic over de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

In 2000 lanceerde het World Resources Institute (WRI) een flowchart over de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De grafiek was een eyeopener voor veel mensen. Niet eerder werd zo duidelijk hoe veel CO2 we echt uitstootten, en wie er voor verantwoordelijk was. Het WRI is een betrouwbaar onderzoekscentrum voor beleid op het gebied van grondstoffen en milieu. De flowchart werd een van de meeste gebruikte diagrammen om inzicht te geven in broeikasgassen en het klimaatprobleem.

Maar tijden veranderen. Sinds 2000 is de wereld naar schatting 30 procent meer CO2 gaan uitstoten. China bouwt elke week een kolencentrale. In India ontstaat een omvangrijke computerindustrie. In Brazilië willen steeds meer mensen een auto.

We weten sinds 2000 ook veel meer. We weten beter wat de impact is van ontbossing. We weten beter hoeveel fabrieken uitstoten.  En we weten beter hoe lang methaan in de lucht blijft – een veel krachtiger broeikasgas dan CO2.

Tijd dus voor een update. In 2008 heeft de WRI voor het laatst naar de flowchart gekeken met gegevens over 2005. ASN Bank en onderzoeksbureau Ecofys hebben, in samenwerking met DuurzaamBedrijfsleven.nl, nu een update gemaakt van de flowchart. Daarin staat van begin tot eind waar de broeikasgassen vandaan komen (bijvoorbeeld olie, kolen en ontbossing) en hoeveel van elk gas (CO2, methaan, lachgas) uiteindelijk in onze atmosfeer terecht komt.

[caption id="attachment_55594" align="aligncenter" width="700"] Klik op de afbeelding om deze te vergroten / Click to enlarge[/caption]

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Mark BeumerNieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn